TRÄNING

Favoriter från Nike

Jag älskar Nikes Tech Fleece och nu i höst liiite mer. Jag har köpt hem tröjan i camo och mysbyxor. Båda i blått/svart/grått. Råkade klicka hem 2 par mysbrallor i L så vill du ha ett par skicka mig ett mail jessica@jessicaclaren.com.

FA15_NSW_Tech_Pack_Tech_Fleece_Camo_Crew_03_original FA15_NSW_Tech_Pack_Tech_Fleece_Cape_01_EXT_original FA15_NSW_Tech_Pack_Tech_Fleece_Varsity_Jacket_01c_original FA15_NSW_Tech_Pack_WHaiyan_05_original

TRÄNING

Morgonkaffe

Lördagmorgon. Det känns lite höstligt i luften – fast temperaturen ligger över 20 grader. Jag längtar lite efter den där krispiga höstluften. Jag drömmer om bästa hösten med bästa maten, vännerna, träningen och upplevelser.

Vad ska du göra i höst?

icelandlatte

CYKELSPECIFIKT TRÄNING

Låt oss tävla rättvist

Idag postade Opinion på SVT en debattartikel med Jennie Steinerhaag och Nellie Larsson i framkant om våra smått orättvisa tävlingsförhållande.

Jag började tävla 2013 lite smått och sedan mer ordentligt 2014. Jag har förstummats och verkligen förundrats över hur  män och kvinnor inte tävlar på lika villkor. Vi har gemensam start. Vi ligger på snabba herrhjul. Av herrarnas ofta 5 (10 på Cykelvasan) får 3 av damerna vinstpengar osv. Spurtstrider som i fjorårets och årets Cykelvasa blockeras av män – som också är på väg in mot mållinjen.

Jag tycker det är dags att Cykelsverige vaknar upp och slutar skylla på att det är så få kvinnor som kör elitklass för att det ska vara någon mening med att göra sporten rättvis. Hur ska fler kvinnor vilja och våga sig upp i tävlingsklass om det inte finns en tanke på att låta oss tävla på lika villkor? Istället ska vi brottas med herrarna och slåss och inte ges en chans att i myllret hålla koll på våra konkurrenter?

Jag är ofta livrädd och ganska hämmad i starten och tycker inte det är ett dugg kul att brottas med herrarna och det är galet svårt att hålla koll på mina medtävlande i damklassen. Vad jag hade älskat en egen start.

Det säger sig själv att vi inte är lika snabba som herreliten, det finns tex inte på världskartan att damer och herrar ska stå på samma startlinje på ett hundrameterslopp. Samma borde gälla för MTB-loppen i olika genre runt om i Sverige.

Ge oss en vettig chans att tävla mot varann, rättvist och enkelt. Ge lika många cred i rampljuset – då kanske fler också lockas med att våga börja tävla. Jag är helt övertygad om det.

Saxat från SVT:

  • De gemensamma starterna innebär att tjejerna inte kan använda sig av taktikkörning, vilket är en huvudingrediens i tävlingscykling. Det skapar också slumpartade situationer som kan avgöra tävlingen.
  • Att attackera blir meningslöst om en bakomvarande tjej sitter i en klunga som sannolikt kommer att köra ikapp den ensamma, attackerande tjejen.
  • En tjej kan ha en ledning som blir uppäten om en annan tjej ”dras ikapp” av en herrklunga. Likaså är det omöjligt för en tjej att försöka avgöra före upploppet om två tjejer sitter med i samma klunga.
  • Sitter två tjejer i en större herrklunga och kommer in på stig, kan tävlingen avgöras där av den enkla anledningen att den ena tjejen sitter längre fram i klungan än den andra.
  • En spurtstrid blir lätt förstörd av killar som ”är i vägen” på upploppssträckan.
  • Som tjej bland hundratals killar kan man cykla en hel tävling utan att se någon medtävlande, utan att veta var i fältet man befinner sig. Man kan med andra ord vara med och slåss om en pallplats utan att veta om det.

Självklart är det också så att det säkerligen skulle vara betydligt fler tjejer som vågade köra tävlingsklass om de fick starta med enbart tjejer. I andra sporter är det självklart att tävla med och mot tjejer, inte killar.

Tävlingar som Cykelvasan har därför – tillsammans med övriga stora långlopp och Svenska cykelförbundet – ansvar för att utveckla sporten i takt med att antalet utövare ökar.

Lika villkor för dam och herr 2016 borde inte vara för mycket begärt? Vad tycker du? 

 

rorbacksnas-9