Menu

YourNextMove

Jag tycker de är galet bra de där brudarna – Maria, Åsa och Erika och ni är bra. Och tillsammans så har vi den grymma lösningen för att vi alla ska växa och utvecklas. Några av er är igång som testpiloter för YNM, några har fått vänta lite och några är kanske galet nyfikna?

Vi funderade och vill så klart fira tillsammans med er att appen kommer att finnas på Google Play och Appstore – som en releasefest helt enkelt.

Därför bestämde vi oss för att köra eventet den 28:e september gratis.

Maila inspiration@mariaolofsson.se nu direkt för anmälan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens boost

 

 

 

Dagens

 • Klumpfia. I förra veckan så halkade jag i köket. Gick mer eller mindre ut i spagat och stoppade mig själv att delas på två genom att sätta i handen – som ändå fortsatte glida på det blöta golvet rakt in i väggen. Kollisionen var så hård att lillfingret sprack. I dag en vecka senare kör jag fingerbad i såpvatten, spritar och tar  ipren. Lilla handen liksom.
 • Mitt hår är på utväxt – vi får se hur länge jag står ut. Jag tänker längre. Vad tycker ni?
 • Den mest fulländade eltandborsten vi haft Philips Sonicare dog för någon vecka sedan. Jag har köpt en ny likadan idag – fast matt svart. Vi borde ha två men det får räcka med en.
 • På parfymhyllan har jag äntligen fyllt på med mina favoriter som varit slut – alla från Byredo – Pulp och Bal D’Africque.
 • Jag längtar till färgsprakande höstträd, valpmys och uppbyggnadsträning inför nästa säsong.
 • Jag har beställt cyklar. Eller ja jag beställer på fredag. Men 2015 års modeller är reserverade i mina storlekar i de modellerna jag vill ha.
 • När vi ändå pratar cyklar – så kanske min cross kommer imorrn.
 • Vilodag – med ett glas rött, jag älskar sådana vilodagar.

 

 

Varför gör mjölksyra ont?

Jag har skrivit om det förut men tycker att det var så pass länge sedan att det känns värt att ta upp igen.

Speciellt eftersom vi fortfarande tränar extremt mycket ”all in” eller finnar nämnt, HIT, tycker jag det är extremt viktigt att förmedla att du behöver träna i flera olika intensiteter för att kunna ge kroppen alla förutsättningar att kunna tillgodose sig högintensivträning. Så klart, får du alltid någon träningseffekt var du än tränar, så länge du vilar. Faktum är, att jag tror, är övertygad om, att många vilar för lite i förhållande till hur högintensivt de tränar. Glöm aldrig att träningen aldrig bygger upp, det arbetet sker i vilan.

Lågintensivträning behövs för ge effekter ner på lokal nivå som gör dig bättre på att syresätta dina muskler. Du behöver också lägga tid på att högerförskjuta/förbättra din aneroba tröskel (alltså mjölksyratrösklen) för att kunna få maximala fördelar när du jobbar högintensivt eftersom din VO2MAX absolut är beroende på din allmänna fitnessnivå.

Mjölksyran

Mjölksyra får ofta felaktigt ta skit från oss i träningssammanhang. Den liksom blir smutskastad egentligen helt utan anledning och beskylld för att vara den stora ”boven” till smärtan när vi stumnar.

Vi måste reda ut en sak. Mjölksyran är vår kompis. En suverän lösning av kroppen att kunna fortsätta prestera när vi pressar oss så pass mycket att vi inte hinner få in tillräckligt med syre in i systemet.

Väldigt förenklat så är det så att vi kan frisätta energi i kroppen med syre och utan syre. Slaggprodukten när vi bryter ned fett och kolhydrater till energi är med syre koldioxid och vatten. När ansträngningen är så pass hög att kroppen inte klarar av att få in tillräckligt med syre in i systemet för att spjälka energi hela vägen, så att slaggprodukten blir som ovan, så bildas mjölksyra eftersom det inte finns tillräckligt med syre att spjäla energi. Mjölksyran går sedan in i  energiprocessen.

Även i vila producerar kroppen mjölksyra, dvs vissa muskelfibrer har mer tillgång till syre än andra och sedan ibland tvärtom. Därför har vi alltid lite mjölksyra i systemet. Bla hjärtat använder mjölksyra som energikälla.

Mjölksyra är kroppens smått fenomenala sätt att kunna förse musklerna med energi även i brist av syremolekyler.

Varför gör mjölksyran ont då?

Många förknippar, är jag helt övertygad om, tröskeln med att det ska vara tokstumt i benen och andningen extremt andfådd. Har du den känslan är du säkert redan en bra bit förbi din tröskel. Stumheten i benen kommer av att koncentrationen mjölksyra ökar stegvis och miljön i muskeln blir sur, dvs PH-värdet sjunker. Ett lågt pH gör att enzymer inte fungerar lika effektivt och man blir därför snabbt trött. Ett lågt pH irriterar även fria nervändar i muskeln vilket ger smärta. Helt enkelt kroppens smått genialiska sätt att få dig till att sänka intensiteten så att du kan få in mer syre i energiomvandlingen igen. Ett smart försvarsknep. Det som gör att PH-värdet sjunker är inte mjölksyran i sig, utan när mjölksyran bryts ned till energi. Då frigörs en laddad vätejon som bidrar till ett lägre PH.

Mjölksyratröskeln och aneroba tröskeln

Hur vet man om man ligger på mjölksyratröskeln då, anareob tröskel  (AT), dvs utan syre eller utan tillräckligt med syre eller i balans mellan produktion och omsättning av mjölksyra?  Det sistnämnda tillståndet är din mjölksyratröskel.  Dvs när du har balans mellan in och ut av mjölksyra.

Det tar ett tag att lära känna sin kropp och hur den känns just på dessa olika nivåerna. Jag förespråkar absolut att man arbetar med puls men ännu hellre en ansträngningsskala i första hand sedan puls. Att lägga på en ytterligare variabel som watt är ännu väsentligare kanske MEN alla de komponenterna i att  mäta din ansträngning och vad du levererar, beror absolut på vad du har för mål med din träning och dagsform.

Tränar du bara för ett bättre allmän hälsotillstånd, så tycker jag nog pulsen är det som ska styra dig främst, eftersom den berättar mer om din dagsform än något annat. Den subjektiva skalan kan ganska ofta inte stämma överens med dagsformen, lite beroende på vad du har med dig i bagaget från gårdagen etc.

Ska du däremot slå PB och tränar för att springa eller köra något lopp, ja då kanske du ska lägga till fler dimensioner. Viktigast är dock att du tjänar på att lyssna på kroppen och ibland kan pulsen hjälpa dig men är du extremt fixerad kan den också stjälpa dig ordentligt. Din mjölksyratröskel kan nämligen också variera lite beroende på dagsform.

Hur man upplever mjölksyratröskeln är också sjukt individuellt. Men de flesta upplever den lite pirrande, aldrig stumt, men att det kanske sköljer till med mjölksyra men aldrig blir konstant typ. Blir du stum, är du som sagt över och förbi.

Sedan kan du också få en sk ”syreskuld” i arbetande muskler utan att pulsen hinner upp – vilket förmodligen är mer frekvent förekommande i våra cykelsalar än man tror. Lär dina deltagare att hantera kadens och tempo som i alla fall är över 80 RPM i uppvärmning. Hjälp dem förstå vad som händer vid tunga växlar och låga varvtal. Och att man, om man har osis, kanske drar på sig en syreskuld som kroppen får återbetala för  efter träningen till och med.

 

Efterdyningar

Måndag. Hela mitt sociala flöde skakar och vibrerar av oförståelse av ett sorgligt valresultat som var ett faktum igår kväll och som nu kommer färga Sverige i 4 år – om vi inte få ett omval. Samtidigt basunerar internationell press ut Sveriges otacksamhet över vad som faktiskt byggts upp under de 8 år som passerat.

Det är skrämmande med det valresultat som idag speglar en okunskap hos Sveriges befolkning. Jag hoppas verkligen att det är just det och inte en verklighet. Det tragiska är just att det blir en verklighet just nu.

 

 

 

Att utbilda andra

Jag är på väg hem från Piteå. Har haft en fantastisk helg med ett nyfiket och drivet gäng från Korpen.

Det är en magiskt att jobba med sin passion sin hobby. Sådär så man får nypa sig i armen för att liksom påminnas om att det här faktiskt är mitt jobb.

Att få privilegiet att  utbilda och inspirera andra är något som är så extremt fantastiskt att det inte riktigt går att beskriva. Det är också så enormt viktigt att som utbildare ta ansvar för sin egen utveckling.

Jag tror att du som utbildare kommer längst och lär dig själv om du är öppen för att lyssna och förstår att det sitter minst lika mycket kunskap som du innehar, om inte mer i rummet där du befinner dig.

Som utbildare har du ett ansvar att lyfta och ta fram allas starka sidor. Ge verktyg som lyfter och utvecklar varje individ. Ge de där byggstenarna som skapar en bas att stå på som känns bra i magen och nycklarna som gläntar på dörrar som känns utmanade men lockande.

Det finns inte ett rätt sätt. Det finns lika många som individer i rummet. Du som utbildar behöver utbilda dig själv och ständigt sätta dig i situationer där du puttas i riktning för utveckling.

Du har ett sådant galet stort ansvar att det är läskigt.

Varje gång jag har haft en utbildning så är min själ lite extra ödmjuk och hjärtat varmt av det utbytet av kunskap och erfarenhet jag tar med mig därifrån. Utbilda är egentligen ett dåligt ord – utbyte är ett bättre.

Tack för Piteå och  a l l a  som jag genom mitt jobb fått utbyta erfarenheter med och inspirerats av.

 

Vinn produkter från Original & Mineral

Jag blev så himla lycklig när jag hittade Original & Minerals produkter. Så himla lycklig att jag tillsammans med dem får lov att tävla ut tre olika kit till er! Hur bra är inte det?

Volymkit

Fine Intellect schampo & Balsam samt Atonic.

Vårdkit

Detox Schampo, Hydrate & Conquer Schampo och Seven day Miracle.

Stylingkit

Style Guru, Rootalitious och Original Quennie.

 

Tävla genom att skriva något bra om dig själv i kommentarerna och vilket kit du vill vinna!

 

10 saker som gör dig lyckligare

1. Strunta i vad alla andra gör och tränar. Det du gör räknas.

2. Alla kroppar är vackra. Ideal och normer är inget som någonsin gjort någon lycklig.

3. När du går och lägger dig på kvällen, undvik att tänka på allt som du ska göra, borde göra och borde komma ihåg. Istället tänk på en sak som du är riktigt bra på. Eller tänk på 3. Du kommer somna och sova så mycket bättre.

4. Förkasta dieter. Ät balanserat med saker du mår bra av och gillar.

5. Följ och avfölj. Ha sådana i ditt flöde som får dig att känna dig stark och bra. Motiverad – på rätt sätt. Avfölj sådana som gör tvärtom.

6. Ge någon ett leende. Fånga ett tillbaka. Du har gjort någons dag, jag lovar.

7. Unna dig saker – med gott samvete.

8. Träna dig på att säga ja och nej till rätt saker. Så svårt, men så magiskt när man kan.

9. Lita på magkänslan. Känns det inte rätt där, är det sällan det.

10. Var inte så hård mot dig själv. Stå upp för dig själv genom att se dina starka och fantastiska egenskaper.

 

 

56b8337e08947becfbbbaae9624c919d

smoothie-2

Eat your greens

Jag snurrar lätt in mig på en och samma smoothie. Typ den med havremjölk, jordnötssmör osv. Så dags för något annat.

 

Till en smoothie behöver du

 • 1 avokado
 • saft från en citron
 • 1 tsk kokosfett
 • 1 ordentlig näve bladspenat
 • 1 stjälk bladselleri
 • ca 2 dl ekologisk äpplejuice

 

Simning = en bättre cyklist? | Josefine Lillhage

Om man bortser från några taffliga försök i vintras så är det extremt många år sedan jag förhuvudtaget simmade några sammanhängande längder. I dag var det dags.

Jag tillsammans med Bea, Karin och Sofie  får lite tips och trix av Speedo och Josefine Lillhage några (extremt) tidiga morgnar (det har jag förresten aldrig fattat, även när jag simmade på riktigt var det alltid tidiga morgnar) under hösten. Så tidigt förresten att jag fick med mig fotkräm istället för hudkräm och fick smörja in hela kroppen med det.

Lillhage ser typ allt. Direkt. När jag tippar hakan lite fel. Vrider huvudet för mycket vid andningen. Sladdrar med vänster armen. Häftigt och lärorikt för en ringrostig simmare.

Simningen ska göra mig till en bättre cyklist. Mer balanserad och stark. Jag tänkte det för ett halvår sedan, men blev aldrig lockad av att simma fram och tillbaka i den kaklade bassängen. Tror att jag är mogen nu. Är galet mosig av att ha simmat men också sådär löjligt belåten i bröstryggen.