Din kropp trenger potater och tunga vikter

Jag är i Göteborg. Satte mig på MTR efter jobb, väljer alltid MTR före SJ. Allt är bättre. Tåget, sätena och personalen. Imorgon ska jag introducera och utbilda Technogyms Group Cycle för Nordic Wellness Backaplan. Ska bli, förstås, himla spännande och se om de tycket om cykeln lika mycket som jag.

När jag satt på tåget passade jag på att se om klippet som delats tusen gånger om idag. Från TV4 och ortopeden som under dryga 10 minuter lyckas säga så mycket felaktigheter att jag hoppas TV4 skäms och gör om och rätt.

När jag kom in med tåget och gick förbi McDonalds, landade ett leende på mina läppar – oavsett om det nu är strips som de gör reklam för, kan jag inte låta bli att tycka att det är smått genialiskt efter succén med SKAM. Svart bakgrund. Strips och copyn ”Din kropp trenger potater”. Kanske inte just som strips, i alla fall inte alltid. Men lite då och då, så visst. Men själva innebörden i uttalandet som Noora gör i SKAM, ligger det mera tyngd i. Kroppen behöver kolhydrater.

Så jag vill påminna dig om att du behöver både äta kolhydrater och träna med tunga vikter. Det är bra för dig. Både och. I lagom mängder. Sådär lagom. Världens bästa ord i det här sammanganget.

Här hittar du tex världens bästa recept på Sweet Potatoe Fries. Tycker du ska fira dig själv, din självkänsla och din kropp i helgen med dem!

 

Må bra!

 

Min bloggkollega och tillika redaktör för Womens Health, Erika har skrivit ett superbra inlägg om att det är ok, MER ÄN ok att träna för att ”må bra”.  Att ”må bra” borde vara ett mål som är lika mycket värt som de mål som handlar om prestation, om kanske inte mer.  Du hittar hennes inlägg här.

Hon säger det som jag vill förmedla att det viktigaste målen av alla är alltid att ”må bra” och må bra, det gör man när själen är hel och kroppen stark och lycklig. Det handlar inte om magrutor, tider i löparspåret eller att forma sig själv till att efterlikna ett ideal. Och det där det ruckas så himla lätt en dag som kanske inte är på topp efter några sekunder på valfri social kanal. Sorgligt, men vi är mottagliga även om vi inte vill vara det.

Utmaningen i att ”Må Bra” hos en individ som tränar prestationsriktat är en svår balansgång. Jag möter dagligen atleter som lagt ”må bra” åt sidan för att nå ett annat mål. Ibland sådana som har det inom räckhåll och ibland hos sådana som har det just som en dröm och kanske aldrig lyckas nå hela vägen. Att vara elitidrottare är hårt. Det handlar om att tänja gränser inom de ramarna som är möjligt för att ständigt ta steg ditt drömmarna förverkligas.

Drömmar är viktiga – men du är  viktigare. Dina drömmar kan inte förvekligas om du inte mår bra på insidan.

Så till dig som tvekar, ibland på om att må bra är ett tillräckligt bra mål. Det är det bästa!

 

 

Spring Rolls

Jag återupplivade ett gammalt recept igår som jag liksom glömt av. Spring Rolls – fräscht gott och enkelt att göra.

Du behöver till själva rullarna

rispapper, morötter (gärna färska i knippe för extra krispighet), gurka, röd spetspaprika, alfa alfa groddar, böngroddar, avokado, majonäs, färsk koriander, flingsalt och svartpeppar.

Till jordnötssåsen behöver du

1 burk jordnötssmör, 1 burk hoisinsås, 2 lime, salt, svartpeppar, 2 klyftor vitlök, 1 halv chili, 1-2 msk sesamfrön och vatten.

Börja med att göra såsen. Blanda en ordentligt med jordnötssmör med hoisinsåsen, pressa ut saft ur limen o rör ned. Pressa vitlök och hacka chilin. Ned med kryddor och sesamfrön. Blanda väl. Späd ev med vatten.

 Strimla alla grönsaker. Blöta papprena 10-15 sekunder i hett vatten.

Varva grönsaker, ringla över majonäs, salt svartpeppar o koriander i mitten på papprena. Rulla ihop hårt till rullar.

 

Cykliga nyheter

 

Cykelpepp

Det har stormat lite idag. Verkligen blåst runt berget här ute på halvön. Mina timmar distans delade jag upp med ena halvan ute och andra inne. Det är extremt monotont och sitta inne, men timmarna behöver göras. Jag rullade med andra ord ut cykeln till vardagsrummet och satte på en bunke avsnitt av blandade serier och såg till att få in timmarna på träningskontot.

Cykeln du ser på bilden är en grym version av en nytänkande produkt för cykelsalen. Och jag om någon, hejar ivrigt på utvecklingen med att vi äntligen får det mer tillgängligt att cykla med watt som ett komplement inne i salarna. Det som du och alla andra ska tänka på att det är lätt att det kommuniceras lite felaktigt här och där och ibland blir det kanske lite mer invecklat än vad det behöver vara. Ska vi reda ut lite här inne om watt, vad säger ni? Fråga i kommentarsfältet vetja!

Vill du cykla på Technogyms Group Cycle med både watt, rpm och puls så kan du göra det på SATS Odenplan och bor du i norrort tycker jag du ska besöka Gym & Motion i Åkerberga när Sofie Lantto drar igång sin 6 veckors boost.

En app Motosumo håller på att etablera sig på marknaden och mäter kadens utan någon sensor alls, jag är himla nyfiken på att se om det fungerar i verkligheten och tänkte, att om du ska gå på min klass på torsdag kanske du kan dra ned appen så testar vi! Vad säger ni?

När vi ändå pratar om digital utveckling så är jag en del av Intelligent Cycling och kommer inom kort kunna erbjuda fantastiska pass tillgängliga för dig som behöver inspiration till egen träning eller som instruktör.

Jag och Mattias Reck kommer också tillsammans vara på Work Out Åre i år. Ser så framemot det. Det Mattias pratar om visar jag praktiskt i cykelsalen.

Jag är också från och med idag invald i Stockholms cykellförbund, vilken grej va!

She Rides har satt det mesta för att dra igång vårens och sommarens (hur härligt låter inte det) träningar.

Pepp på cykelvår nu! Vad säger du?

Svar på frågor: Hur hittar jag motivation som instruktör?

En av frågorna jag fick i ”frågeinlägget” handlade om instruktörsrollen.

Var stammis på dina spinningpass på iksu när det begav sig, du var en fantastisk instruktör redan då! Det här var ju några år sedan och du instruerar fortfarande så jag undrar vad som motiverar dig att utvecklas och fortsätta som instruktör?

Jag flyttade till Umeå 1997, och där och då blev jag också instruktör. Jag hade en dröm efter att ha gått på några gruppträningspass, väldigt många cykelpass att börja instruera. Sedan dess har jag alltså haft klasser varje vecka. Oavbrutet under 20 år. Och jag älskar det fortfarande. Älskar är rätt ord, det är som ett kärleksförhållande. Ett väldigt lyckligt sådant i de flesta fall. Det är något i mötet och träningsglädjen, som gör och föder en av mina största passioner i livet, att instruera.

Det är så att få saker ger mig så mycket gåshud, energi och leende tillbaka, som en klass som verkligen gör något för deltagaren. Som på riktigt betyder något.

Jag tror att det som motiverar mig främst är just det, att jag har ett genuint intresse i att utvecklas själv och dela med mig. Jag är så ytterst tacksam att jag får förmånen att dela med mig att det hela tiden ser till och hålla liv i lågan. Ju mer kunskap jag samlar, ju mer jag vet – desto mer inser jag att jag inte vet, vilket gör att jag hungrar för mer.

Jag har också vågat att gå min egen väg, tro på det som känns rätt i magen och hjärtat tillsammans med min erfarenhet genom liven och under de här 20 åren, är jag för det mesta helt trygg i att välja att hitt inspiration i de valen jag gör.

Jag hoppas det svarade på frågan, svarat är egentligen enkelt, jag älskar att instruera och ser det som ett av mina största ansvar som instruktör att aldrig stanna upp utan ständigt utvecklas.