TRÄNING

Vad ska vi mer prata om?

Jag älskar att vi har saker och prata om. Och att vi kan och vill lyfta olika frågor – som mens och prestation. Framför allt så känns det fantastiskt att vi kan dela med oss och att jag till och med nu blivit nyfiken på om det verkligen fungerar med menskopp efter era kommentarer. Jag tänker att vi ska lyfta och vädra mer. Massa mer. Så vad tycker ni vi ska prata om – mer?

Ämnen vi diskuterat och ventilerat har varit kvinnor, cykling och den inte rättvisa särbehandlingen av olika kön i sporten. Här kan du läsa ett inlägg och här ett annat. Vad det är att vara vältränad och hälsosam? Och att det inte alltid behöver vara samma sak. Vad det innebär att vara en förebild.

Det finns så mycket bra sagt men det finns också så mycket osagt. Så vad ska vi prata om och vad vill du läsa om i bloggen? Sådana saker som berör, hjälper, stöttar och gör skillnad. Eller bara något som du är nyfiken på.  Högt, lågt – allt! Berätta!

altavagen-2

TRÄNING

Prestation och menstruation

Så tabubelagt att prata om. Eller?

Jag tycker vi gör det. Det är ingen hemlighet att i princip alla hälsosamma kvinnor i fertil ålder har en regelbunden menscykel. En av våra stora skillnader från män (det finns ju otaliga) är att våra hormoner regelbundet åker lite jojo.  Jag är märkbart mer påverkad av min menstrautioncykel i samband med prestation, än förut. Eller kanske bara mer lyhörd på nyanserna. Min kropp blir segare och tyngre när det närmar sig lingonveckan och känslan som följer med det är inte den mest starka och peppande känslan precis. Sedan kan jag – inte oväntat få bäst resultat och känslan av att vara superstark.

Det snackas inte så ofta om det. Vi vet det lite i det tysta, att vi blir påverkade – olika mycket förstås, men vi pratar sällan om det. Det är alltså normalt, vanligt och ok att känna att prestationsförmågan ändras innan, under och efter lingonveckan.

I början av mensen så har du riktigt låga nivåer av östrogen och progesteron. Det finns en hel del studier att just här så kan prestationsförmågan få sig en riktig ordentlig boost.

Jag är lite nyfiken – hur reagerar du?

 

 

jessica

 

 

TRÄNING

Har vi vaknat nu?

Det var många med mig som satt med gåshud framför tv:n i lördags. Vi hade ett hektiskt schema i att jaga färg till orangeriet (som verkade vara slut överallt) och hinna hem i tid till att se Lisa Nordén och sedan Jenny Rissveds köra i sina respektive grenar på OS. Emma Johansson plockade hem ett silver och gjorde ett jättefint lopp i början av OS. När Jenny fullföljde ett minutiöst perfekt lopp skrek vi här hemma i soffan. Vilken bragd och vilken otroligt fantastisk cyklist. Känns så himla stort att det inte finns några ord som kan beskriva det. Som grädden på moset så skördade vi ännu en stor prestation i svensk damcykling dagen efter OS-guldet, igår vann Emilia Fahlin världscupen i Vårgårda. Också så otroligt stort. Inte att glömma prestationerna och guldpengarna innan på säsongen av Ida Jansson och ovannämnda cyklister.

Jag tycker, att när vi verkligen visat att vi, lilla landet lagom – är minst sagt inte i närheten av lagom på damsidan av cykel. Utan jävligt bra. Borde hela Cykelsverige vakna upp. Och för en gång för alla, inse att det är mer än rimligt att 2016 stötta damcykling. Jag blir ledsen och förbannand – precis som Cykelkatten tycker jag att det är så himla orättvist.

Stötta damcykling. Damidrott. Seriöst. Inte linda in dåliga ursäkter i bortförklaringar. Utan istället inse att vi har mycket talang och pang pang i svenska damcyklister ben. Att sporten behöver moderniseras och bli jämställd. På allvar.

Oavsett deltagarantal i jämförelse med herrarna. Så bör och ska signaler riktas till sporten att oavsett kön, så är prestationerna lika värda. Vår bästa XCO-dam tog för fasiken OS-GULD! Vi hade inte ens en herrcyklist på startlinjen. Vi har fantastiska cyklister – både herrar och damer. Magnifika förebilder. Och vi har (säger det igen), fantastiska damcyklister. Vi förtjänar separata damstarter, lika prispeng och lika mycket hejarop. Framförallt om man vill att vi ska bli fler.

Det har varit tjejernas OS. Vi har tagit medaljer i mer än cykling och oavsett sport så är jag så himla imponerad och inspirerad av våra tjejer.

Sverige – hoppas du inspireras med och gör förutsättningar för att fler ska få lika vilkor att utvecklas och ta medaljer.

 

epa05502501 Gold medalist Jenny Rissveds of Sweden reacts on the podium during the medal ceremony for the women's Cross Country race of the Rio 2016 Olympic Games Mountain Bike Cycling events at the Mountain Bike Centre in Rio de Janeiro, Brazil, 20 August 2016.  EPA/FAZRY ISMAIL

epa05502501 Gold medalist Jenny Rissveds of Sweden reacts on the podium during the medal ceremony for the women’s Cross Country race of the Rio 2016 Olympic Games Mountain Bike Cycling events at the Mountain Bike Centre in Rio de Janeiro, Brazil, 20 August 2016. EPA/FAZRY ISMAIL

 

 

 

TRÄNING

Jag blir starkare av den här årstiden

18 augusti och regnet har strilat ned hela dagen. Det känns höstig och känslorna i själen virvlar som om vinden tagit  tag i löv som fallit från träden. Jag älskar hösten. För mig är det som återuppväckelse. Fortsättning. Vatten som får rötterna till att växa sig starkare och mig själv till att stå stadigare. Älskar den känslan och vill såklart ibland gömma mig från den, men allra mest älskar jag den.

Jag omfamnar det som är jag. Förvaltar och förädlar det. Lär känna mig själv – lite till. Lite extra. Vänder blad och bläddrar tillbaka.

Jag blir starkare av den här årstiden.

 

prayer

TRÄNING

Dag 2 – Orangeriet – hjälp oss välja kakel!

Sådan enorm skillnad när vi får bort alluminiumfärgen och ersätter den med matt svart. Så snart hela växthuset är målat – (älskar att det liksom går ut med gavel i mitten med) – så kommer det sättas takdekor. Det är fördraget vatten och el in. Golvet ska kaklas. Jag har en idé men vilket tycker ni? Vårt hus är grå/grönt och alla detaljer är i svart. Se bilden längst ned och hjälp oss att välja.

 

 

växthus-26 växthus-25 växthus-27 växthus-28 växthus-23 växthus-29 växthus-30 växthus-31

kakel

kakel2