I motvind är inte ensam stark

Jag frontar omslaget på nyaste numret av BiCycling. Du ser det skina gult från tidiningshyllorna i butiken. Jag har gjort en klassisk pose med mycket innebörd en nytolkning av ”We Can Do It!” av J. Howard Miller. Vi pratar om ett ämne som ligger mig extremt varmt om hjärtat – cykling. Och kvinnor i sporten och män.

”Att vi tillsammans bör ha samma förutsättningar att utöva sporten och att vi tillsammans inte ska exkludera något kön varken med prispengar eller olika communities – vi ska inkludera båda könen för att nå jämställdhet.”

All min vakna tid de senaste veckorna, månaderna har gått till just detta ämnet och bygga ”nya” sherides.se. Bloggen har fått komma i kläm och fått minst kärlek. Det blev naturligt så att den fick komma lite i skymundan – men det är slut på det nu och jag hoppas att du som är här inne har stått ut och kan få en nytändning tillsammans med mig nu.

I nya Cyklopedin  pratar jag om samma sak mer eller mindre men också mer om She Rides. Ämnet att lyfta upp jämställdheten och driva frågan blev extremt påtagligt viktigt för mig ju fler timmar jag spenderar på sadeln och i olika startfållor och efter ha verkligen själv råkat ut för en man som sitter på en beslutsfattande position och inte kunde se fördelarna och det fantastiska i att jobba med en stark kvinna och fördelarna av att olikheter är en styrka. Vi är tillsammans starka.

Nu tycker jag, som jag understryker överallt, att män är något av det härligaste som finns och att det finns MÅNGA som stöttar och verkligen backar upp allt som rör jämställdhet och det finns kvinnor som gör det motsatta, däremot så finns det normer och mönster som måste brytas och även om alla verkligen vill ha en jämställd sport måste någon driva frågan för att det ska bli verklighet.

Jag hoppas att jag med min passion för att alla människor ska hitta balans och det fantastiska med sport, rörelseglädje och frisk luft skapar positiva vibbar över hela Cykelsverige och även på andra plan och att vi gemensamt, du och jag, verkligen kan göra skillnad.

Jag vill på riktigt – att vi bara ska kunna få existera och utöva en sport som ligger oss varmt om hjärtat utan att behöva falla tillbaka till förlegade normer, pekpinnar och uttryck som kanske ibland omedvetet underminerar den kvinnliga självklara platsen på två hjul.

Rostad spetskål

Min nya lite ”besatthet” i köket just nu… är rostad spetskål. Jag tycker det är helt fantastiskt gott och ännu godare om det har fått stå i kylen lite. Det är också så sjukt enkelt att göra.

Du behöver spetskål, olivolja, salt och svartpeppar, citron och kanske rosmarin.

Gör så här: Värm ugnen till 225°. Dela spetskålen i klyftor. Lägg dem på plåten. Ringla över olivolja, salt och svartpeppar och ev hackad rosmarin. In i mitten av ugnen och rosta i 20 min. Ta ut och pressa över citron. Strö över lite flingsalt. Klart att ätas – Vola!

 

 

We are back!

Vi har spelat in poddavsnitt så det ryker om det, jag och den här otroliga donnan. Hon är liksom så himla bra den där Joanna.  I lördags innan jag var ute och kikade på cykelmässan, som för övrigt verkligen behöver bli lite sexigare – lyckades vi spela in 2 avsnitt. Ett kommer imorgon tisdag och du hittar det överallt där poddar finns – i avsnittet som vi släpper imorgon,  kör vi en liten recap på vad som hänt under vårt lilla uppehåll. Den där lilla pausen vi haft nu med podden i och med att den andra skånska bönan blev kidnappad och bortrövad.

Idag spelade vi in ytterligare ett avsnitt med Sara Rönne. Vi har varit vänner i över 10 år nu (vi måste fira Sara!) och finns det någon som är fantastisk på att flytta gränser och gå utanför ramarna för att hitta sin egen väg, så är det Sara. Vi pratar frihet, flytta gränser och en massa annat. Det avsnittet kommer nästa vecka och det kan du bara inte missa.

Det där med att skapa sin egen bästa lösning på tillvaron, utan att falla in i normer och i en tillvaro som inte är den som gör dig lycklig, är ett ämne som jag tycker förtjänar ett helt eget inlägg.

Jag och Joanna har en underbar gästlista för ”Ett jädra liv med Swica och Clarén” – men vi vill ha dina önskemål på gäster och ämnen. Vad önskar du?

 

 

Hej Kroppen

För tre år sedan skrev jag ett inlägg till kroppen. Ett litet kärleksbrev. Jag tycker att du ska göra detsamma, att påminna dig själv just idag, att du är ju så galet bra precis som du är.

 

Hej Kroppen

Du har varit min stöttepelare genom livet och jag är lite ledsen att jag inte uppskattat dig och faktiskt gett dig tillbaka lika mycket som du gett mig. Utan istället har jag ibland önskat att du var någon annans. Sorgligt det där, nu när jag ser tillbaka på hur himla mycket fint vi upplevt tillsammans. Hur vi kämpat i mot- och medvind. Hur du gång på gång växt med alla utmaningar jag kastat din väg och blivit starkare och uthålligare. Vilken grej egentligen!

Du har tagit mig genom 39 år och jag har ibland tittat på dig med ouppskattade blickar. Förlåt.

Jag har låtit mig påverkats av andra i min värdering av dig. Av ideal som inte gör dig eller mig rättvisa och jag är ledsen för det.

Jag är glad att jag idag uppskattar dig och inte värderar dig efter normer som inte gör någon kvinna starkare eller lyckligare. Men tycker det är sorgligt att det tog så lång tid och så många tankevurpor innan vi stod här hand i hand. På riktigt.

Du kroppen, fasiken vad bra du är. Tack för att ditt hjärta, ben och lungor gör mig urstark. För att du ibland säger till mig när det är dags att ta det lugnt och huvudet vill mer. Att du kan springa, cykla, dansa (även om jag inte alltid tycker att vi gör det där så bra).

Vi har så himla många äventyr kvar tillsammans och jag lovar – att verkligen aldrig tänka nedlåtande om dig igen. Verkligen. Jag vet att det börjar där. Att jag är snäll i mina tankar om vad vi kan göra tillsammans. En snäll tanke till dig och vi kan göra underverk.

2 saker du inte får missa i mars

Cykelsäsongen och med den tävlingssäsongen, närmar sig med stormsteg – även om jag cyklat hela vintern och även om vintern hänger sig kvar, så är den faktiskt på gång – våren alltså. Jag stod och nästan hoppade jämfota när snön regnade bort i morse och grät så tårarna sprutade, när regnet byttes till snö som sedan började vräka ned på eftermiddagen. Lite så här blandade känslor, eftersom jag älskar att åka skidor, älskar snövita fjäll, älskar knarret under skorna när man går över vita vägar. Grejen är liksom att jag lagt så många och långa timmar på sadeln i vinter – att jag längtar efter värme och snöfritt i skogen och på vägarna och pang i benen.  I alla fall så pass mycket högre temperatur att jag slipper frysa om mina händer och fötter, så jag håller på att skrika mig sönder och samman.

Jag skulle kört Keps Cupens första deltävling nu på söndag, men pga vädret och snöförhållandena i Stockholm så är den inställd. Istället får vi heja ordentlig på svenskarna som kör Cape Epic som drar igång på måndag.

2 saker du inte får missa

Jag kommer dra igång en mini-kurs i effekt på cykel tillsammans med Technogym. 4 måndagar på raken start klockan 19:00-20:30. Vi varvar teori och praktik varje gång. En timmes träning. Mer info kommer imorgon men vill du säkra en plats maila mig på jessica@jessicaclaren.com och märk mailet med ”måndagscykel”. Hoppas du är sugen på att komma.

Vi startar och har startat förening. She Rides är nu en regelrätt förening och har tre ben att stå på – communityn, cykelklubben och elitlaget. I slutet av veckan kommer slutligen sherides.se nya plattform lanseras, men du kan kika in redan nu om du bortser från det lilla som är kvar och fixas. Mao så kan du med all säkerhet bli medlem i klubben i slutet av veckan. Att vara med i communityn är som vanligt helt gratis.

Det händer massa annat i mars med, såklart men kanske de där två sakerna ovan är det som jag bara måste få ut till er.

 

 

 

Empowering women

Jag växte upp med Susanne Lanefeldt knipandes i tv-rutan och även om mycket av hennes prat om träning handlar om utseende så är hon en kvinna som är en stark förebild och verkligen inspirerat många kvinnor till att välja att röra på sig. Den 8 mars hade Reebok tillsammans med Face STHLM ett träningstillfälle med Susanne som 72 år körde skiten ur många. Hon är en ikon och beundransvärd och nedan har ni bilder och film från dagen.