Menu

Jessica Claren A Big Heart and Soul

Scroll down

Mjölk kan korta livet

Jag har pga min känslighet mot laktos – minskat mitt intag av mjölkprodukter över tid och väljer bort dem mest ofta och tar alltid annars laktosfritt, så klart. Jag älskar att Oatly har en Det har diskuterats hej vilt idag efter den publicerade artikeln om hur mjölk och framför allt laktos kan på verka vår hälsa.

Studien är bygger på att man följer två grupper, kvinnor och män. Men inte lika länge. De som ingår i undersökningen svarar på mängden mjölk de intar genom att fylla i en enkät. Som alltid finns det studier som visar detsamma och studier som visar kanske det motsatta.

Forskarna tror att sambandet de ser med hälsoeffekter och mjölkprodukter beror på laktos och i slutändan galaktos. Det som är viktigt att se är att i laktosfriaprodukter inte är galaktosfria utan laktosfria. Laktosen är redan nedbruten till galaktos och glukos.

Lite komiskt är att för drygt en vecka sedan blev Oatly stämda av Svensk Mjölk för följande rader:

”No milk. No soy. No badness.”

”It ́s like milk, but made for humans”.

 

Hursom kommer inte och borde inte denna studien påverka dig så himla mycket mer än om du kanske har ett extremt stort intag av mjölk. Då kan det vara en ide att dra ner lite på produkterna.

Hur känner du angående mjölk? 


oatly-ikaffe-5

oviljan och sedan eurforin

Det är onsdag. Klockan 18:00 idag ses vi. Äntligen. Precis när mörkret sänkt sig. Det där ruggiga fuktiga som tynger ner löven, hänger i luften. Precis nu, kommer en av många motivationsdippar. Det är ok och helt normalt.

När höstens mörker och alla roliga tävlingar för året snart är slut infinner sig oftast just den där känslan.

Höstpust och stön, mörkare, kallare och lite tråkigare. Kanske känns träningen lite slentrian och inte lika motiverande som när vårkvittret först lät och vårsolen lyste så klar.
Det är inte alltid kul att ta sig ut och träna. Inte för mig heller, det lovar jag er. Det är inte kul att stå i blåsten och vänta på att få sticka iväg.Vad som är kul, det är leendet från din träningskompis bredvid dig i vilan, när ni peppar varandra och säger ”det är bara två intervaller kvar, sen är de serievila”. Det underbara kvittret som utbrister varje gång alla intervaller är gjorda och vi pustat ut de där välbehövliga minuterna.

När den lilla träningsångesten släppt för längesedan och endorfinerna gör sitt jobb.

När de tunga benen börjar omvandlas till sig själva igen.

När du känner att du gjorde passet lite bättre för att kompisarna runtomkring är så jävla underbara, för att allas oslagbara energi gjorde jobbet även idag och för att Claessons indianhopp idag kanske är var lite spänstigare.

När du står vid bilen igen, hämtar dina grejer och känner: Fan, jag gjorde det idag igen. Jag gjorde det bättre än förra onsdagen, jag är grym- ingen kan ta det ifrån mig.
När du vaknar och går till tunnelbanan och känner att vaderna verkligen fick jobba för sitt namn igår.
När du kommer ihåg alla leenden, när du vet att det är 6 dagar kvar tills du får se dem igen och längtar.

We love you guys, ni gör mina och Claessons veckor så mycket lättare och bättre. Spring med oss. 

DSC_2545 (kopia)

 

 

Avokadoyoghurt

Två recept på raken. Känns som jag är i ett ”matlagningsmood”. Jag tror avokadoyoghurten kan bli den ”nya” chiapuddingen. Oändliga variationsmöjligheter och tokigt näringstät – alltså fullproppad med bra grejor för dig. Inifrån ut.

Enda nackdelen är att den inte kan stå ett längre tag, då blir den brun.

Du behöver för en portion:

 • 1 lagom mogen avokado
 • 1 banan
 • 1 tsk kokosfett
 • 2 dadlar (för sötma – kan så klart uteslutas)
 • Saft av citron – ta i lite här
 • nästan en näve grönkål


Mixa allt. Servera med bär, kokos eller granola.

avokadoyoghurt-2

avokadoyoghurt

 

Fyllda paprikor

Jag surfade rundor i helgen och letade recept som skulle inspirera mig. Sprang på ett med fyllda paprikor som jag tvistade till. Till dem serverade jag kycklingbröst (givetvis ekologiska). Jag kör ofta termometer när jag tillagar kycklingbröst för att inte få dem torra.

I paprikorna hade jag  fetaost på get- och fårmjölk och får stå ut med att bli lite dålig i magen. Hårdosten är laktosfri så där blir jag lycklig.

 

Fyllda paprikor med sötpotatis och butternutpumpa

Du behöver:

 • 5 gröna paprikor
 • 1 paket fetaost
 • ca 1 1/2 dl riven smakrik ost. (jag körde lagrad prästost)
 • 1/2 sötpotatis tärnad i små träningar
 • 1 dl tärnad butternutpumpa
 • 1 gullök
 • 1 kruka koriander
 • 1/2 röd chilli
 • 1 dl fullkornsris
 • 1 dl pumpakärnor som legat i blöt ca 1 timme
 • salt och svart peppar

Gör så här:

Lägg paprikorna hela och sköljda i en varm panna med olja. Fräs så de får färg och mjuknar. Ta av och låt svalna. Skär sedan bort en liten bit mitt på – ta ut kärnhuset men låt stjälken sitta kvar (det blir snyggt!).

Fräs upp hackad gullök tillsammans med sötpotatis och pumpa till allt mjuknat.

Blanda hackad chilli med ost, feta ost och pumpakärnor. Salta och peppra – mixa lätt med en stavmixer. Rör i lök, pumpa och sötpotatis.

Fyll paprikorna och sätt i ugnen på 225°. Låt dem stå inne tills de fått fin färg. Ta ut och strö över hackad koriander. Servera bums!

 

fylld-paprika-2

fylld-paprika-3

fylld-paprika-4

fylld-paprika

Höstfärger

Jag var ute en sväng på lunchen och fångade bilden nedan. Det är något så himla sobert vackert med lönnlöv på hösten. Precis när de växlar färg.

 

leaf2

Hej ny vecka!

Det går troll i mitt huvud (kan man säga så), med bloggdesignen. Jag blir aldrig nöjd nu. Hur som, så behåller vi fulla inlägg på startsidan och jag putsar på den finstilta för att optimera utseendet för er. Tack för tålamodet!

 • Denna veckan har jag massor av träning inplanerad. Igår vurpade jag ordentligt på asfalt med crossen. Blöta löv låg mitt i en kurva och jag glömde där någonstans att jag inte satt på min mtb.
 • En klippning. Ser ut som en boll just nu i håret och funderar på om jag ska låta det växa ut eller inte, vad tycker du?
 • Lära Rocky tass. Han kan en himla massa redan för att vara 12 veckor. Han kan sitt, ligg, vänta, runt om, andra sidan, hit (så klart) hoppa ner, stanna, nej, bra, gå fot, loss, apport – duktig vovve.
 • Jag har länge haft en lista full med massa recept jag vill prova, tror det är dags att ha en matlagningsdag och bocka av dem och sedan dela med mig av dem
 • Förra veckan var full av möten, denna veckan är med lite möten bokade, men inte lika många.
 • Jag ska vika den där ”f-bannade” tvätthögen jag burit fram och tillbaka från sängen till soffan i en vecka.
 • Våra t-shirtar till alla som springer med oss på onsdagar bör vara klara, pepp på det!
 • Har jag tur, kommer min endurohoj.

Vad ska du göra?


nike-zoom-structure

På mina fötter nya Nike Zoom Structure.