TRÄNING

Planka med viktskiftning

Jag vet att vi har pratat om länge att ni vill ha lite rena träningstips med övningar och nu har jag äntligen fått tummen loss och hjälp av Sportamore och Nike att plocka fram lite tips.

Här kommer den första av tre lite mer dynamiska varianter på planka och första av 15 filmer tillsammmans med Sportamore! Det ni!

1. Planka med viktskiftning

Tänk på: – När du gör plankan ska du ha samma naturliga hållning som när du står upp. Vill du göra övningen tyngre kan du aktivera hela kroppen genom att spänna dig från skulderbladen ned till fötterna, då blir det riktigt jobbigt och du tränar hela kroppen.

Bra för: Bålen

Antal repetitioner: Gunga fram och tillbaka så många gånger du kan med bibehållen kontroll 30–60 sekunder x 3.

 

P5180175-2

Bilder och film av Pavel Maira.

TRÄNING

AXA PROTEINHAVREGRYN

För någon vecka sedan fick jag testa Axas nya müsli och hyllning till kanske världens härligaste sädesslag havre. Ni hittar inlägget om Nordens Superfood här.


Jag brukar koka min gröt med någon skopa proteinpulver för att göra gröten ännu mer näringstät och för att liksom stå mig bättre på den, vilket gör att jag applåderar att Axa släpper ett havregryn med extra protein. Hur bra är inte det!?


AXA Proteinhavregryn är en blandning av havregryn och proteinrik ärtkrisp. Blandningen innehåller 40% mer protein än vanliga havregryn. Havre och ärtor innehåller tillsammans tillräckligt stor mängd av alla aminosyror för att utgöra fullvärdigt protein.


Jag testade att göra en smoothie bowl toppad med proteinhavregryn, pumpakärnor, kokos och jordgubbar.Smoothies slängde jag ihop med jordgubbar, mango, färsk mynta och limesaft.


Axa släpper också en Proteinmusli med bra grejor i för dig (och mig). Den innehåller ett fullvärdigt vegetabiliskt protein vilket innebär att rätt mängd av alla livsnödvändiga aminosyror finns med. Proteinerna i gula ärtor och havre kompletterar varandra genom att vara rika på olika sorters aminosyror – när du äter dem tillsammans blir sammansättningen därför perfekt. AXA Proteinmusli innehåller 40% mer protein än vanlig musli – tokigt bra!


axa-protein-havre-(1-av-1)-2 axa-protein-havre-(1-av-2)
axa-protein-havre-(1-av-1)-3
Inlägget presenteras i samarbete med Axa
TRÄNING

F.L.Y.

First Love Yourself. 

Vad du än gör i livet. Vad du än väljer att förverkliga eller vilka steg du väljer att ta. Framåt eller bakåt, välj att alltid älska dig själv. För den du är. Med alla fel och brister. Med alla härliga och unika egenskaper. Med allt som gör dig till du, oavsett form.

Påminnelse att ta med dig in i dina drömmar i natt eller om du läser det här imorrn, våga älska dig själv, gränslöst.  Ingenting kommer någonsin vara värdefullt om du inte tycker om dig själv på riktigt.

 

_DS_0101-kopiera

Boost your warrior

THE VILLA WEEKEND

Det är här är ett hyllningsinlägg till världens bästa Sara och Träningsglädje. 2008 korsades våra vägar första gången och sedan dess har våra liv flätats samman med vänskap, träning och företagande. Jag är så tacksam över att få ha henne i mitt liv och nu när hennes blogg fyllde 10 år firade vi storskaligt med att skåla i champagne och spenderade en helg på The Villa i Åre. Ni vet Petter Stordalens hus, Zlatans vinterställe innan han byggde eget. 10 starka fantastiska kvinnor och Saras lika fantastiska bror.

Fler bilder kommer – här är första omgången.

 

thevillaweekend20

thevillaweekend10

thevillaweekend15 thevillaweekend14 thevillaweekend13 thevillaweekend11 thevillaweekend5 thevillaweekend (1 av 1) thevillaweekend (1 av 1)-27 thevillaweekend (1 av 1)-26 thevillaweekend (1 av 1)-25 thevillaweekend (1 av 1)-24

thevillaweekend (1 av 1)-18thevillaweekend (1 av 1)-20 thevillaweekend (1 av 1)-22 thevillaweekend (1 av 1)-23 thevillaweekend (1 av 1)-17 thevillaweekend (1 av 1)-16 thevillaweekend (1 av 1)-15 thevillaweekend (1 av 1)-12

 

CYKELSPECIFIKT

Snabba tips för skogen

I senaste Stark har jag och Mattias Reck skrivit om cykling, träning och cykling. Här kommer mina snabba tips för att göra livet lite lättare i skogen.

Att rulla fram i skogen över rötter och stenar, kan vara något av det roligaste som finns på två hjul. Och det är klart om du inte är bekväm när det blir lite stökigt, spelar det ingen roll hur duktig du varit på att riva loss intervaller hemma på trainern. 

De bästa tipsen är att ge dig själv tålamod och tid på sadeln. Något som kanske inte alltid är så himla lätt. Det finns såklart små tips och trix som kan ge en knuff framåt. 

Rör dig på cykeln! Ger du dig ut där det är skumpigt och stökigt får du en galet obekväm runda om du håller dig sittande i sadeln över de bråkigaste partierna. Lyft på rumpan, ställ dig upp och hjälp till genom att  ställa pedalerna parallellt/vågrätt med marken. Då kommer du kunna till att ta emot stötarna mjukare. Om du slappnar av och är mjuk i armbågar och knä och inte spänner dig och är stel som en pinne. Det hjälper alltså också till att böja på armbågarna så att de kan flexa och ta emot stötarna och faktiskt får du oftast också lite bättre kontroll på styret av det. 

Något annat som också hjälper dig över rotmattor och ruggiga stenpartier, är att faktiskt ibland ha mer fart än vad man tror. Hastigheten kommer göra det lättare för din cykel att rulla över hinderna, så är det bara. Farten ska så klart vara så lagom att du fortfarande är bekväm med den.

Kanske ett av de viktigaste tipsen när du kommer mot ett parti i skogen som du upplever lite utmanande är att lyfta blicken och inte stirra dig blind på det som ligger framför dig. Det hjälper nästan alltid att höja den över och förbi hindret – och vips är du över själv. 

Se till att förflytta tyngden på cykeln beroende på terrängen. Kör du utför har du hjälp av att skjuta rumpan bakåt för att få en bättre tyngdpunkt och tvärtom när du klättrar uppåt – då kan du ibland behöva glida framåt lite grann på sadeln och samtidigt sänka ned överkroppen för att få rätt tyngdpunkt. 

I backar gäller det också att lära sig att komma in med rätt växel i backen för att kunna bibehålla driv och fart upp till toppen. Växla alltså ned i god tid innan du kommer in i backen. 

 Att kunna växla är förhuvudtaget något som är bra. Lär dig växla ned i tid till backar, ha rätt växel in  och ut ur kurvor.

Ta kurvor rätt är också något som hjälper dig att bibehålla hastighet, spara tid och ta bort onödiga igångdrag. Det första du ska lära dig är att bromsa in rätt och till en hastighet som du känner dig trygg i innan kurvan samt också gå in i kurvan med rätt växlar. Är där inget i vägen som en annan cyklist i spåret eller dylikt så brukar det bästa sättet att ta kurvan vara att påbörja kurvtagningen i ytterspår, skära av till innerspår och sedan gå ut ur kurvan i ytterspår igen. 

Oftast vill man trampa ned ytterpedalen för att undvika att slå i innerpedalen om kurvan är svänger tvärt. Att ha yttrepedalen nedtrampad gör också att du kan lägga tryck ned på yttrefoten för att kunna trycka ned däcken bättre mot underlaget och på så sätt få ett bättre fäste.  

jessica-mtb

Bild tagen av Ea Czyz/STARK Magasin