Dödssynden

Åh, jag har skrivit om det förut, men det tål och upprepas. I alla fall tills dess att det slutar att förekomma.

Jag älskar mina klasser och jag älskar mina deltagare. Jag tycker så mycket om dem att jag typ mår dåligt och får dåligt samvete om jag inte kör mina klasser. De ger mig så enormt mycket tillbaka och känslan i en sal där alla är välkomna och respekterar varandras träning och är ödmjuka mot sin egen kropp, är oslagbar.

Av extremt många anledningar får inte följande förekomma:

Man går inte ifrån klassen i nedvarvningen. Punkt. Amen. Så det så. 


Jag tycker att alla instruktörer måste ta sitt ansvar och “uppfostra” sina deltagare. Att helt enkelt visa dem var skåpet ska stå.

Visst, jag kan som instruktör bli irriterad om folk börjar gå, men i de flesta fall beror det på att inte instruktörer på anläggningen sätter ner foten eller berättar för sina deltagare vad som gäller. Hur ska våra deltagare veta eller någonsin ändra sig om inte alla instruktörer säger samma sak och har samma grundläggande förhållningssätt till rutiner runt gruppträningssalen?

Jag säger det igen och förtydligar – Gå inte innan klassen är slut och instruktören avslutat den.

  • Du stör. Inte bara dig själv, men alla andra deltagare samt instruktören.
  • Du behöver nedvarvningen. Den är en viktig del av klassen. Lika viktig om inte viktigare än varje minut du gjort innan du kommer dit. Be instruktören förklara varför om du har svårt att värdera nedvarvningen som lika viktig.
  • Klassen är den tiden som står på schemat, kan du inte vara med eller avsätta hela tiden – gå inte på klassen. Gör något annat.
  • Redskap etc ska bäras tillbaka, mattor rullas ihop, cykel ska torkas av – du har ansvar som deltagare att göra detta. Ingen annan. Börjar du plocka mitt under nedvarvningen är du riktigt oschyst mot alla andra i rummet.

 

 

4 Comments

  1. Emma 7 april, 2014at23:45

    Oops. Nu fick jag ju dåligt samvete för att jag gick tidigare sist jag var på en spinningklass. Klarar inte av ruset som blir när alla ska ut och kan inte göra alla stretchar pga opererat knä så då tyckte jag att jag var smart som gick..det kanske jag inte var då! Får tänka på det nästa gång!
    Fast själv blir jag inte störd om någon går tidigare. Men jag är ju bara deltagare!

  2. Rebecca 8 april, 2014at06:39

    Innan du sätter punkt, får jag lägga till en sak?
    * Hjälp andra att plocka undan om det är ont om tid

    Blir skogstokig på det här, att folk inte hjälper varandra. Om det är 2 minuter till nästa klass börjar och man har fått undan sina egna saker men andra har stänger/mattor/hantlar/etc kvar, då KAN MAN HJÄLPA TILL. Om alla gjorde det skulle schemat lättare kunna hållas och kommande deltagares irritation och stress skulle troligtvis minskas. Addera leenden plus tack till detta och klasserna kommer att sluta på topp :).

  3. Emelie 9 april, 2014at05:13

    Mitt i prick! Speciellt på morgonpassen har folk en tendens att lämna, nästan halva klassen. Det handlar om några minuter och skulle vi suttit kvar på cykeln och kärt intervaller hade de haft tid att stanna men direkt det blir nedvarvning lämnar alla då det känns som att folk inte tycker det är träning och då kan gå.

    Själv önskar jag dock att intruktörer var bättre på att berätta varför man ska varva ner, både för att folk inte ska lämna men även för att man inte ska släppa allt motstånd direkt. Det är så lätt att jag vill släppa allt motstånd direkt för jag är slut men har fått för mig att pulsen måste hinna få återhämta mig. På samma sätt som att uppvärmningen är viktig hade jag önskat mer information om nedvarvning.

    DIN BLOGG OCH VAD JAG SER AV DIG ÄR FANTASTISKT! TACK!

  4. Märta 9 april, 2014at21:18

    När jag var yngre hade jag svårt att se värdet i nedvarvningen. Kände väl att det bara gjorde nytta när man körde på för fullt, och har nog fått jobba lite grann på att tillåta mig själv att ta det lugnt och att inse att det också gör nytta. Och vilken skillnad det är! Att ligga ner och slappna av efter en yogaklass t ex. Man kan ju riktigt känna hur kroppen suger i sig energi från vilan, hur snabbt man återhämtar sig bara på de minuterna. Det ska verkligen inte underskattas.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *