Hjärtat är en sådan häftigt sak. En beundransvärd muskel som ser till att hela kroppen får syre genom att pumpa runt blodet. I början av 2000-talet dundrade pulsmätarna in i främst cykelsalarna runt om i Sverige. Nu nästan 15 år senare så upplever jag att många instruktörer och deltagare använder pulsen på ett sätt som inte stöttar dem i deras träning. Kanske snarare gör dem en liten björntjänst. Missförstå mig rätt, att använda puls behöver såklart inte vara fel, men kan lätt bli förrädiskt om du inte har koll eller din instruktör har koll – och bara utgår från puls i din träning.

Det är skrämmande att många instruktörer generaliserar vedertagna begrepp och säger till en klass med 60 olika individer att de bör ligga på x antal % av sin maxpuls – där många inte ens vet vad deras maxpuls är och har knappat in felaktiga siffror eller har koll på trösklar och hur pulsen förändras med dagsformen och att det faktiskt finns något som heter pulsdrift.

Så hur ska du tänka?

Vi börjar med att skatta ansträngning och intensitet. Det finns olika sätt att gradera ansträngningen. 1-5, vitt till rött, borgskalan osv. Mest frekvent förekommande bland konditionsidrottare är borgskalan som är ett fantastiskt redskap för dig att lära din egen kropp och uppskatta olika ansträngningar.

Ett mått på din upplevda ansträngning bör alltid vara det som först anger ditt mått på intensitet och alltså ha företräde framför puls. Alltid. Arbetar du slaviskt under pulsklocka är det väldigt lätt att uppfatta att du tränar på rätt intensitet men i själva verket ligger fel och inte alls får den träningseffekt eller kvalité som du planerat för ditt träningspass.

Varför är det så då? Jo, din puls påverkas av din dagsform och vad du har med dig i bagaget i form av gjorda träningspass, återhämtning, vila, sömn, vätskeintag, hur du har det hemma, på jobbet, med pojkvännen och så vidare.  Pulsen påverkas också av andra faktorer som tex temperaturen i din omgivning. Pulsen driftar ganska ordentligt  med förhöjd värme och vätskeförlust – dvs att samma upplevda ansträngningar borgskalan har högre puls. Pulsen är alltså ett ganska opålitligt verktyg med andra ord eftersom det är så påverkbart av yttre faktorer. Om man däremot sätter sig in i hur pulsen beter sig så har du ett fantastisk verktyg för att hålla koll på din dagsform.

Tränar du ofta med puls som indikator på ansträngning, så kanske du ska tänka om lite i hur du förhåller dig till den. Alltid hänsyn till att den kan variera från dag till dag och är ganska opålitlig. Börja ha en skala som första och främsta hjälpmedel, effekt och sedan puls – i den ordningen.

Pulsen är en liten ”slow starter” i jämförelse med effekt och skala. Det är en viss fördröjning innan pulsen kommer upp i rätt zon. Därför stirra dig inte blind på siffrorna utan utgå från skala, effekt och studera pulsen som ett komplement och indikator på dagsform etc.  Använd zoner med marginaler istället för att bara stirra dig blind på en och samma siffra. Detta blir extra viktigt när du kör med hög intensitet, exempelvis korta hårda intervaller. Bli inte slavisk under siffrorna.  Med lite erfarenhet lär du dig vilken intensitet som är rätt just för dig vid olika moment.

Förlita dig inte på vedertagna formler som är en generalisering för att hitta ett enkelt sätt att landa på rätt värde. Felmarginalerna är otroligt stora och du gör smartare att göra ett riktigt test, även om det kan vara lite obekvämt. Du bör också se till att ska du träna cykel – då är det på en cykel du gör testet. Ska du både springa och cykla, gör två olika test för båda – eftersom du mest troligen får olika resultat även om hjärtat ren teoretiskt bara har ”en” faktisk maxpuls. Pulsklockan är alltid ett komplement till din upplevda ansträngning – inte tvärtom!  Och framför allt förhåll dig till din dagsform och använd pulsen som ett komplement för att styra din träning och låt skala komma före.

När det kommer till främst cykel är kanske det allra bästa verktyget för dig att använda som aldrig ”påverkas” av luriga omständigheter,  är effektmätning. Effekten svara och ändrar sig också direkt vid en förändring. Jag tänkte att vi ska ge oss in mer på att prata effekt framöver.

Så på frågan om effektmätare är något att hänga i granen så är svaret absolut ja, men du kommer otroligt långt genom att lära känna din kropp och skatta ansträngningen på en skala och inte enbart kika på pulsen.

5 Comments

  1. Elna 26 februari, 2018at16:36

    Jag gillar borgsskalan! Mvh, smålänningen som snålar in på saker som puls- & wattmätare :)

  2. Vibeke 26 februari, 2018at19:15

    Word!

  3. Anna-Carin Widmark 26 februari, 2018at21:27

    Kloka ord! Borgskolan är genial ?

  4. Användarens profilbild jessica 27 februari, 2018at09:26

    Visst är den magisk! Klurig men blir ändå alltid rätt!

  5. Användarens profilbild jessica 27 februari, 2018at09:26

    Älskar smålänningen!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *