Att köpa cykel – en cykelguide

Många har frågat mig om vad man ska tänka på i djungeln av cyklar. Det finns hur mycket och många alternativ som helst. Billigare och dyrare. Du kan göra av med hur mycket pengar som helst, om du vill. Men frågan är, vad behöver just du?

Innan du går in i en cykelbutik eller börjar kolla runt på nätet, Blocket, Happy MTB osv, bör du kunna svara på nedan, annars blir det lätt att du någonstans gör ett felköp.

 

Nummer ett. Bestäm först VAD ska du ha cykeln till först och främst? Vill du köra i skogen, landsväg, stadskörning, cykelpendla, tempo, cykelkross, tävla eller träna? Behöver du investera i en eller flera cyklar?

Om du väljer en MTB, ska du ha heldämpat eller hardtail (dvs bara dämpning fram). Testkör så du vet och förstår skillnaden.

När du bestämt detta kan vi börja kika på cyklar. Nu börjar det roliga! Ofta är cykelbutiker specialiserade mot ett håll även om de har ett stort utbud, så kolla upp att du hamnar rätt. De har ofta också avtal med olika märken. Vilket innebär att utbudet på just olika märken varierar från butik till butik.

 

Nummer två. Vilken budget har du?

Budgeten är egentligen det som begränsar dig och hjälper dig. Det är onödigt att lägga hutlösa summor om du inte har behov av en sådan typ av utrustning men också det som styr vilken kvalitet du får.

Det viktigaste är inte alltid, faktiskt, att köpa den lättaste ramen och sedan snåla på resten. Lägg krutet på bra hjul och växlar. Alla växlar har olika nivåer.

Passa också ut en sadel som fungerar till hur du är skapt. Tjejer behöver ofta en annan sadeln är killar, av förklarliga skäl. Med rätt sadel kan du sitta hela dagen, med fel sadel vill du aldrig sitta på den igen efter en hel dag.

Låt dig inte luras av “reapriser” eller superkap där det sitter bra växlar och kolfiberram, men övriga komponenter kanske rent av suger, text tunga hjul med dålig kvalitet. Att uppgradera ett hjulpar kan innebära allt från 5 000 – 20 000 (eller ännu mer), på en mtb.

 

Nummer tre. Hur mycket kommer du cykla? Ärligt.

Låt det styra din budget.

 

Nummer fyra. Vad du alltid ska investera i utöver cykeln är:

Hjälm. En godkänd hjälm som sitter bra. Cykelskor. Lampor. Vadderade brallor. BikeFit – du får hjälp att ställa in cykeln efter din anatomi så att du kan leverera 100% i sadeln.

 

Fortsätt fråga, jag svarar så bra jag kan.

 

s-works great the divide 7

17 Comments

  1. Elna 8 april, 2013at14:00

    Spot on! :)

  2. jessica 8 april, 2013at14:02

    Tack Elna!

  3. Idamari 8 april, 2013at16:30

    Åh. Är mitt uppe i funderingar på cykel. Snart färdig med utbildningen och således en förhoppning om arbete och lön. Cyklar hela tiden nu i Umeå, men på en damcykel, utan hjälm, med ett lyse då det andra är trasigt, och så vidare. Ja, du hör. Men det var ju det där med priser, och typ av cykel, gärna landsväg, men vilket märke? Mycket att fundera på, kan du följa med mig till en butik? : )

  4. Jenny 8 april, 2013at17:52

    Hej!
    Jag har en fråga angående spinning. Jag ska bli spinningledare till sommare och är sugen på att gå på ett av dina pass och även höra mer hur du lägger upp pass med allt från musik, teknik osv. Men jag bor i Gävle och har svårt att ta mig till sthlm, så undrar om man kan få ett inlägg om det?:)

  5. Anna - Trend o träning 8 april, 2013at20:12

    TACK! Precis vad jag behövde <3

    Vill du tipsa om billigaste varianten som passar vid Vättern är jag tacksam. Eller är Blocket bäst då?

    KRAM

  6. jessica 8 april, 2013at20:37

    Absolut! Jag tipsar och följer gärna med till butik också ;)

  7. Anna Jansson 8 april, 2013at22:03

    Prova, prova och prova olika cyklar innan du bestämmer dig!

  8. Pingback:Göteborgsgirot | Trend o Träning

  9. Janne 9 april, 2013at10:42

    Hej.
    Ja det är inte lätt att köpa sig en cykel. Men när man väl hittar en och den är rätt inställd så är känslan grym.
    Cykelhanskar glöm inte dom! Dels så är dom vadderade i handflatan så att trycket på styret blir mindre. Och om olyckan skulle vara framme och man kör ikull så klarar sig händerna bättre från otäcka skrapsår i tex handflatan ( asfalt)
    Lycka till med köpet :-)

  10. Cilla 9 april, 2013at14:53

    Precis vad jag behövde. Jag planerar nämligen att önska mig en cykel (eller en del till det) när jag fyller år. Jag har aldrig haft någon annan cykel än en vanlig damcykel men vill verkligen ha möjlighet att träna på cykel. Och med planer på en klassiker är det bra att införskaffa en mer motionscykel. Men jag har ju inte alls någon erfarenhet utan känner mest en lust att börja cykla för att jag tror att jag skulle gilla det. Mer frisk luft till folket tänker jag :) Bra att ha vid sidan av löpningen också. Vad är då det första man ska tänka på? Jag ska cykla ute, förmodligen mest på vägar men också kunna använda cykeln när jag tar mig från A till B här hemma. Är man realistisk om man tror att man kan få en bra cykel till priset av 7000 – 10 000 kr?

  11. Tomas 10 april, 2013at17:31

    Bra guide!
    Med tanke på stöldrisken ( i Stockholm stad) så är man kanske inte så peppad på att ställa cykeln i källarförråd eller dylikt.
    Har ni några smarta tips på hur man kan förvara cykeln i en mindre lägenhet?

  12. carro 11 april, 2013at09:04

    Hej! Har bestämt mig för att börja cykla till jobbet. Blir ca 1,5 mil om dagen. Behöver tips på prisvärda märken som inte är så dyra! Max 7000 kr… Hade ju tänkt mig en racer cykel eller vad man nu säger! Mvh

  13. Walker 11 april, 2013at16:06

    “… ska du ha heldämpat eller hardtail (dvs bara dämpning fram).”, varför begränsa sig till en heldämpad (FS) eller hardtail (HT)? Det går även att köra helstelt, vilket är väldigt roligt det med.

    Tänk även på att en HT faktiskt fungerar riktigt bra till allting, från jobbpendling till allmountainsemester, med minimala justeringar.

    Visst kan en en FS kan ibland göra det roliga ännu roligare, om man har rätt sorts FS, om den är rätt inställd och om allting fungerar som det ska. Men den kan också göra cyklingen jobbigare, dyrare och tråkigare, eller i onödan förflytta fokus från upplevelse till prylar. Samt att en FS ofta kräver mer underhåll.

  14. Pingback:Styrketränings- och cykelinspo | Alla kan träna

  15. fittastistan 4 oktober, 2013at20:20

    Hej! Men om man vet vilken typ av cykel man vill ha (MTB full susp) vad skall man då välja för cykel? för herrejistaness vilken djungel det är!

  16. jessica 5 oktober, 2013at08:33

    Jag skriver vidare på ämnet idag tror jag :) Visst är det en djungel!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *