Det är skidtestarhelg uppe i Åre och jag önskar att jag var där och åkte skidor. Ni vet, fångar den där frihetskänslan som lindar själen med lyckorus samtidigt som åker ut över berget med fartvinden bitanden i kinderna. Det är något speciellt med just utförsåkning, som får hela hjärtat att slå frivolter.  Men sanningen är inte att jag är i Åre utan att jag istället är hemma förkyld, för första gången på evigheter. Jag har lyckats hålla mig friskare än på länge med bra balans mellan träning, vila och sömn. Känner mig mäkta stolt över just det faktumet. Och förkylningen kom också lämpligt på en lätt träningsvecka. Så egentligen ingen fara på torpet, mer än att rastlösheten till slut gnager. För länge sedan skrev jag ett inlägg om varför det inte är värt att träna sjuk – läs det här.

Att vara cyklist på vintern i Sverige kräver mycket pannben,  ute i kylan när vägsaltet skvätter upp i ansiktet och regnet piskar. Eller när fötter och händer är så kalla att det gör ont. Pannben och envishet behövs också runt om i Sverige i diverse små skrymslen, vardagsrum, källare och andra små utrymmen där en trainer eller testcykel får plats och där dedikerade cyklister nöter av pass efter pass.

Många stressar enormt redan i november och glömmer att det är långt till säsongen i Sverige.

Jag har samlat ihop lite tips inför just försäsongsträningen – som passar alla oavsett om du bara vill cykla och känna dig stark under kommande cykelsäsong, få tips allmänt med träningen eller ska köra lopp eller tävla lite mer på allvar. Delarna kommer i lite omgångar nu i december och första delen handlar om att sätta mål.

Jag har alltid älskat att hjälpa och bidra till andras utveckling. Jag brinner enkelt för att hjälpa andra – att se andra växa och utvecklas är något av det bästa jag vet. Vill man ha ännu mer hjälp och tips så ger “FRIENDSOFJESSICA” dig 20% på allt inne på Guided Heroes – jag rekommenderar programmet jag och Mattias Reck tagit fram för dig som är sugen på att träna lite mer cykeldedikerat och kan avsätta 3-4 pass i veckan till det utöver allt annat i livet. Du hittar det här. Har du frågor eller vill anpassa mer och få regelbunden coachning så gäller rabatten på det med – magiskt va!

Men innan vi börjar med första delen – Först och främst – träna ska du göra för att det är kul och för att må bra av det. Har du sedan mål som är motiverande och inspirerar dig till att just röra på dig för att du mår bra och har roligt – inte för att uteblivna träningspass skapar ångest, så kan du läsa vidare. Tränar du för andra saker som dämpa ångest och saker som inte handlar om hälsa –  läs det här.

 

Sätt upp realistiska mål med din träning

Dina mål du sätter ska vara uppnåeliga, kanske utmanande lite kittlande och sådant som får hjärtat att ta ett skutt – men de mål som du sätter ska du ha en chans att uppnå och förverkliga och viktigast av allt, passa in i det livet du lever just nu. Inte något drömscenario, utan faktiskt matcha allt som pågår runt omkring dig med jobb, fritid, vänner, barn, inte barn osv.

Det finns ingen mening alls att sätta mål som är långt ifrån rimliga eller som du inte har en chans att uppnå. Du ska ju istället se till att du har en chans att känna dig starkast och bäst varje gång du lyckas uppnå det du haft som mål.  Samma tankegång bör du ha när du bestämmer dig för hur mycket du tror du kan och kommer till att träna. Kom ihåg att det inte bara går och träna och träna och träna. Du behöver få med vila och den livsviktiga balansen med återhämtning, för att lyckas nå dina mål och dessutom bli mer hälsosam i din inställning till dig själv och förhållandet du, livet, träning, vila, sömn och balans.

Det är sådant vi ofta vet och har stenkoll på – kanske till och med är bra på att säga till andra, men fasligt dåliga på att efterfölja själva. Många är världsmästare på att sätta orimliga krav på sig själv som istället för att vara något motiverande, i slutändan stjälper över vågskålen på andra sidan. Det är alltså inte i heller någon ide att sätta som mål att du ska träna 4 gånger i veckan om du bara kommer får utrymme till 3 eller 2 pass. Bättre att vara ärlig och istället ge den tiden du har fullt fokus med kvalitet och känna dig lyckad som tusan när du får till alla passen du tänkt och kanske ibland även ett bonuspass. Det finns inte i heller någon mening att köra träning i överdrivna doser, om du inte får utrymme att leva emellan passen. Livet ska inte slösas bort även om träning kanske är en del av det du tycker är kul, så behöver du fylla på med annat för att behålla glädjen.

Med andra ord, det är på alla sätt härligare och bättre att känna att du lyckas med att genomföra din planerade träning, än att skruva upp träningen för mycket så du känner dig misslyckas för du inte får till alla pass.  Eller att belastningen på kroppen med träningspass som du utför inte blir i balans med återhämtningen och du tillslut blir sjuk.

Var smart med målsättning, kärleksfull och realistisk. Inspireras gärna av andra men ta hänsyn till just hur ditt liv ser ut och var du läcker och tar energi. Du vill bli starkare av dina mål och din träning – på alla plan inte bara i benen och hjärtat. Och har du anlitat någon att hjälpa dig med din planering, var ärlig i kommunikationen så ni kan sätta det bästa schemat för just dig.



 

 

 


2 Comments

  1. Katja 10 december, 2017at10:32

    Mycket vettigt inlägg alla borde ta del av! Tack.

  2. Pingback:Bloggsvepet - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *