Jag snubblade över en fantastiskt intressant diskussion efter avsnitt 11 av Vetenskapens värld på SVT.
Jag brukar dra mig för att ge mig in i debatter och diskussioner om kost och dieter. Oavsett ingångsvinkel eller ståndpunkt väcker diskussioner om mat alltid extremt mycket känslor.
Mat berör. Till höger och vänster. Inget triggar oss människor så som mat och hunger. Möjligtvis sex, pengar och makt.
Jag blir lika frustrerad över att se programmet om fasta, som jag blev när de sände samma program om att det räcker med 3 min högintensivträning om dagen för att vara hälsosam.
Fakta är att fasta, eller ett bättre ord, svält, under många dagar får kroppen att gå in i ett katabolt tillstånd, vilket minskar kroppens ämnesomsättning, som i sin tur innebär att när du börjar äta ”normalare” så lagrar kroppen in alla tömda depåer + lite till för att vara på ”den säkra sidan”.
Att generalisera att 4 dagar skulle vara tillräckligt få dagar för att kroppen inte ska gå in i ett katabolt tillstånd är livsfarligt. Vi är alla olika och att experimentera med mat och kroppen är inget som gynnar ett hälsosamt liv i längden. Eller gör dig lyckligare. Snarare så känns det percis som att schemalägga intaget av mat till att efterlikna det beteende många olyckliga tjejer och killar har som lider av matstörningar är idiotiskt och riskabelt.
I programmet studsar jag till av många saker.
Några är:
Efter sin egen variant av 5 dagars valfritt intag och 2 dagars minskat intag till 600 kcal om dagen, mäter han kroppssammansättningen med en impedansvåg – alla som jobbar med träning borde rygga tillbaka så fort en sådan våg dyker upp i sammanhang som drar slutsatser och generaliserar om dieter och hälsotillstånd.
När har de tagit proverna i första vändan? Blodsockernivåer varierar så klart och en massa andra värden med under dagen.
Så klart att han har bättre resultat om han generellt minskar sitt kaloriintag efter att ha överätit innan, samt ökar intag av grönt och motion. Så klart att han får bättre värden!
I slutet av programmet så sitter en dietist Kerstin Brismar och basunerar ut att hon tänker fasta men inte rekommenderar det till gravida eller idrottare eller magra individer eller sjuka eller ungdomar – VARFÖR – inte rekommendera oss att istället äta hälsosamt och röra på oss?
Och alla som vill äta skräpmat 5 dagar i veckan nappar givetvis… blir frälsta och ska frälsa mig! ”Man kan bli hur gammal som helst med fasta. Spelar ingen roll vad man äter i övrigt, FÖR DET HAR JAG SETT PÅ VETENSKAPENS VÄRLD!”.
Jag blir så trött! Jag älskar mat. Bra mat. Inte en chans på jordklotet att jag fastar två dagar i veckan…
När ska folk inse att det är mängden energi in – energi ut som gäller oavsett varifrån kalorierna kommer fråN?!
Tack för att du är så klok. Tycker verkligen om din blogg och din energi som du delar med dig av. Ha en härlig dag!
Jag håller med, generella bantningstips är svåra och oftast är det menlöst att diskutera eftersom alla har olika förutästtningar. Det väcker absolut känslor, och vissa människor blir som frälsta. Du frågar varför folk inte bara äter nyttigare? Självklart för att det inte är så enkelt! Precis som du skriver är det olika för olika människor. Det handlar inte om att man inte försöker, det handlar om att beroenden är starka, vanor är trygga och för en 50-årig man som uppenbarligen har mental kapacitet och ekonomiska medel att göra ”allt rätt” så går det ändå inte. Då vill man testa. Varför skulle folk annars hålla på med Viktväktarna t. ex.? Man behöver ett enklare sätt – att varje dag vid varje inköp väga alla matvaror utifrån tio olika kostråd är inte lätt för alla. Det behövs ett system, så att man kan slappna av lite och slippa lägga 99 % av dagens tankeenergi på kostfunderingar. Jag tänker inte testa just den här grejen personligen, men du kan inte först visa så mycket medvetenhet om individuella förutsättningar och sen undra varför folk inte äter nyttigare. Hade de kunnat det hade vi inte haft särskilt många överviktiga personer.
Bra att du skriver om detta! Alla verkar helt frälsta av periodisk fasta nu, för mig känns det bara som ett finare ord för ”hoppa över måltider”. Inte det minsta hälsosamt alls.
Såg halva programmet i går, ska se resten i dag. Intressant men blir ju heltokigt om man tror att man kan äta skräp i fem dagar och svälta sig i två… Det låter som ett ätstört beteende i mina öron.
Jillian Michaels pratade också om fasta i sin pod (avsnittet Jillian takes a risk), hon sågade konceptet fasta kan man säga…
I USA är just nu ”The Fast Diet” det hottaste, man ska äta som vanligt i fem dagar i veckan och sedan fasta i två dagar och på så sätt rasa i vikt. Suck! Jag håller med dig om att fasta bara är ett finare ord för svält. Jag kommer att prata om kosttrender och det faktum att folk blir rosenrasande när någon ifrågasätter deras sätt att äta i morgonddagens Inner Strength Pod.
Jättebra att du tar upp det här Jessica! Jag har reagerat över detta flera gånger och inte förstått vitsen av det mer än en gång. Det är poppis att fasta, många skriver om det. Jag själv skulle inte utsätta min kropp för ”svält” på detta sätt, det får en bitter smak av ätstörningsbetende.
Som Helena skrev, du är klok!
En liiten rättelse. Kerstin B är överläkare på KI.
Saga – tack för rättelse. Dock ännu värre att hon är forskare och överläkare.
Helena x 2 ni är kloka med.
Pilla – precis plus minus noll – bittert och jobbigt men så enkelt är det.
Anna – amen på det <3
Joanna - det du berör är en diskussion jag skulle kunna driva i dagar. Jag håller delvis med dig och delvis inte alls. Det viktigaste man kan göra är att bryta negativa beteende - hur man gör det är inte att gå på olika dieter utan gräva djupare så man slipper just dieter.
Lykke - berätta vad du tyckte när du sett hela.
Petra - ska lyssna. <3
Svårt det där med kosten. Man måste jobba hårt på att ändra sitt beteende och tankar kring födan som nuförtiden omger oss i överskott i västvärlden. Det går inte annars. Vi måste kunna tala öppet om matmissbruk, matberoende utan att sätta en skamstämpel på detta och istället hjälpa folk precis som man gör med alkoholister etc. Och så behövs det politiska beslut så att bra och nyttig mat blir mer tillgänglig för gemene man och att barn i skolan lär sig om vad är bra för dem!
Bra skrivet Jessica. Jag har faktiskt börjat testa 5/2 fastan denna vecka… sen har jag läst att artiklar och synpunkter kring den. Men jag är så förförd av tanken att sänka IGF1 för att förebygga sjukdom och envis som sjutton att jag vill ge det 4-5 veckor och göra en egen utvärdering även om jag kanske inte tar prover. Kroppen brukar säga själv vad den tycker om saker! ;o)
Tack för ett bra och intressant inlägg! Brukar kika in på din blogg emellanåt och läsa ikapp (därav min sena kommentar). ;)
Mat är verkligen ett känsligt ämne för många och jag är alltid ambivalent gällande att kommentera. That being said så har jag själv kört periodisk fasta under 1-2 veckor ett antal tillfällen, Martin Berkhah/Leangains style, där man har ett ätfönster mellan kl 12-20. Funkar bra för mig, speciellt i kombination med LCHF och jag ser alltid en god viktminskning (har några extra kilon jag kämpar med). Under dessa periodiska fastor äter jag precis som vanligt dvs tills jag känner mig mätt men bara mellan kl 12-20. Så det är 8 h med mat, 16 h utan.
Vet inte om jag typ svor i kyrkan nu när jag nämnde LCHF och periodisk fasta i ett och samma inlägg, men det funkar för mig. :)
Jag är medveten om att även LCHF inte är populärt att prata om i ’träningskretsar’ men det har förändrat mitt liv. Har ätit LCHF i 2 år, tränar 5-6 dagar i veckan – leder 2 spinning pass, kör tuff styrketräning samt springer några dagar i veckan. För att vara ärlig har jag aldrig mått bättre eller haft en mer stabil vikt eller stabilt blodsocker. Och alla mina värden är kanon.
Ville bara säga detta och nej, man behöver inte hålla med om mitt sätt att leva och äta, men möjligheten göra sina egna (medvetna) val i livet är bra härligt! :)
Ja, varför. Det undrar jag också. Jag tycker förvisso att det är jätte intressant med ny forskning och nya teorier, men att helt enkelt bara äta bra och aktivera sin kropp känns trots allt som det klokaste och simplaste valet!
Hej Jessica! Håller med dig i sak, men vill bara påpeka att Kerstin Brismar är en grym specialistläkare i endokrinologi och forskare med årtionden av erfarenhet inom framförallt diabetes vård. Rätt ska vara rätt.
Hon är säkert grym. Men jag tycker hon inte säger saker till sin fördel i programmet.