Kondition och snack om uthållighet hade jag i fredagskväll med Sara över en vin-, skype- och poddejt. Vi pratar övergripande om uthållighet. I podden svarar jag på frågor som Sara samlat in från sina följare. Jag älskar att prata träning. Konkret och direkta svar som reder ut begrep och funderingar.
Ämnet var alltså kondition och själva begreppet kräver en bok eller flera inlägg men för att stötta mitt och Saras samtal så skriver jag ändå ett lite inlägg om just kondition.
Kondition är per definition kroppens förmåga att kunna ta upp syre och transportera det till musklernas celler. När man pratar kondition så finns det två delar att ta hänsyn till – kroppens centrala förmåga ock lokala kapacitet. Till den centrala förmågan hör hjärta, lungor och blod och den lokala kapaciteten är grenspecifik och avser de musklerna som arbetar under aktiviteten och deras täthet av kapillärer – dvs de små små fina blodkärlen, förmåga att att lagra energi och täthet av mitokondrier (musklernas kraftverk).
Kondition och uthållighet
Så kroppens kondition och kanske då mest benämningen uthållighet handlar om de här två faktorerna. När man pratar om den lokala uthålligheten så handlar den om anpassning i musklerna för den idrotten du utövar och är med andra ord till största del grenspecifik. Vill du bli bra och uthållig i cykel – ja då får du cykla och träna grenspecifikt. Sedan är det inte så svart och vitt att du inte kan dra fördel av att ibland springa som cyklist osv.
Arbetsekonomi
När man ändå diskuterar och resonerar kring kondition så bör man också addera arbetsekonomi som en faktor som påverkar din uthållighet. Arbetsekonomi handlar om hur mycket syre du behöver använda för att utföra ett visst typ arbete, dvs cykla, springa osv. Förbättrar du din arbetsekonomi så kommer du kunna ta dig fram snabbare med samma syreförbrukning.
I nästa del kommer vi bryta ned de olika komponenterna som finns när man pratar hur man tränar sin kondition.