Watt och puls – eller watt vs puls. Och det där med att känna efter bara och kanske enbart köra efter en skala. Hur ska du tänka?
Vi börjar med att skatta ansträngning och intensitet. Det finns olika sätt att gradera ansträngningen. 1-5, vitt till rött, borgskals osv. Mest frekvent förekommande bland konditionsidrottare är borgskalan som är ett fantastiskt redskap för dig att lära din egen kropp och uppskatta olika ansträngningar.
Ett mått på din upplevda ansträngning bör alltid vara det som först anger ditt mått på intensitet och alltså ha företräde framför puls. Arbetar du slaviskt under pulsklocka är det väldigt lätt att uppfatta att du tränar på rätt intensitet men i själva verket ligger fel och inte alls får den träningseffekt eller kvalité som du planerat för ditt träningspass.
Varför är det så då? Jo, din puls påverkas av din dagsform och vad du har med dig i bagaget i form av gjorda träningspass, återhämtning, vila, sömn, vätskeintag osv. Pulsen påverkas också av andra faktorer som temperaturen i din omgivning. Ett ganska opålitligt verktyg med andra ord eftersom det är så påverkbart av yttre faktorer MEN också ett fantastisk verktyg för att hålla koll på just din dagsform och guida dig själv rätt i dina träningspass.
Tränar du ofta med puls som indikator på ansträngning, så ta alltid hänsyn till att den kan variera från dag till dag. Kroppen är en fantastisk och den behöver tid att anpassa sig till ansträngningen och ofta kan du uppleva att du hamnat rätt i intensitet, om du tex skattar den på en skala, innan pulsen visar rätt siffror. Pulsen kan vara en liten ”slow starter”. Därför stirra dig inte blind på siffrorna utan ge kroppen en rimlig chans att vakna. Detta blir extra viktigt när du kör med hög intensitet, exempelvis korta hårda intervaller. Bli inte slavisk under siffrorna. Går du ut för hårt för att ”jaga upp pulsen” snabbt till rätt nivå, finns risken att du spränger dig. Med lite erfarenhet lär du dig vilken intensitet som är rätt just för dig vid olika moment.
Jobbar du med puls som verktyg, se till att du har koll på dina siffror – alltså maxpuls, trösklar etc. Gör regelbundna tester för att hitta rätt värde – och förlita dig inte på vedertagna formler som är en generalisering för att hitta ett enkelt sätt att landa på rätt värde. Felmarginalerna är otroligt stora och du gör smartare att göra ett riktigt test, även om det kan vara lite obekvämt. Du bör också se till att ska du träna cykel – då är det på en cykel du gör testet. Ska du både springa och cykla, gör två olika test för båda – eftersom du mest troligen får olika resultat även om hjärtat ren teoretiskt bara har ”en” faktisk maxpuls. Pulsklockan är alltid ett komplement till din upplevda ansträngning – inte tvärtom!
Borgskalan går ifrån 6-20 och följer ”indirekt” pulsen och blir tillsammans med puls- och effektmätare ett otroligt bra komplement för att hjälpa dig att träna rätt och smart.
Trots att borgskalan är utgår ifrån en subjektiv bedömning av upplevd ansträngning så har den visat sig väldigt objektiv, och kan därmed användas för att styra träningen rätt och fantastiskt att komplettera pulsen med.
Det kanske allra bästa verktyget för dig att använda som aldrig ”påverkas” av luriga omständigheter, är effektmätning. Effekten svara och ändrar sig också direkt vid en förändring.
I cykelvärlden har det varit ett av de allra mest pålitliga verktygen och nu har även watt letat sig in på gymmen och hos den vanliga motionären. Den stora nya flugan helt enkelt. Det som gör watt så himla bra är att en watt är ju alltid en watt. Och det är lätt översattbart till cykel. Ju mer kraft du producerar desto snabbare kommer du röra dig framåt. Effekten du producerar påverkas av hur hårt du trycker på i varje tramptag och hur snabbt. Och kraften du producerar påverkas direkt av den intensiteten du valt.
Så på frågan om effektmätare är något att hänga i granen så är svaret absolut ja, men du kommer otroligt långt genom att lära känna din kropp och skatta ansträngningen på en skala.
Gillar starkt att läsa inlägg som dessa, tack:)
Tack för det här inlägget! Ville bara tillägga att som kvinna kan upplevd ansträngning skattad enligt Borg skilja sig under menstruationscykeln. Sånt tycker jag om att tänka på när det plötsligt är sådär jobbigt en dag…
Den här artikeln gäller i för sig ”otränade individer, men det skiljer sig garanterat litegrann för de flesta av oss: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058897/
mvh Mia, fysioterapeut nischad mot kvinnohälsa.