Låt oss tävla rättvist

Idag postade Opinion på SVT en debattartikel med Jennie Steinerhaag och Nellie Larsson i framkant om våra smått orättvisa tävlingsförhållande.

Jag började tävla 2013 lite smått och sedan mer ordentligt 2014. Jag har förstummats och verkligen förundrats över hur  män och kvinnor inte tävlar på lika villkor. Vi har gemensam start. Vi ligger på snabba herrhjul. Av herrarnas ofta 5 (10 på Cykelvasan) får 3 av damerna vinstpengar osv. Spurtstrider som i fjorårets och årets Cykelvasa blockeras av män – som också är på väg in mot mållinjen.

Jag tycker det är dags att Cykelsverige vaknar upp och slutar skylla på att det är så få kvinnor som kör elitklass för att det ska vara någon mening med att göra sporten rättvis. Hur ska fler kvinnor vilja och våga sig upp i tävlingsklass om det inte finns en tanke på att låta oss tävla på lika villkor? Istället ska vi brottas med herrarna och slåss och inte ges en chans att i myllret hålla koll på våra konkurrenter?

Jag är ofta livrädd och ganska hämmad i starten och tycker inte det är ett dugg kul att brottas med herrarna och det är galet svårt att hålla koll på mina medtävlande i damklassen. Vad jag hade älskat en egen start.

Det säger sig själv att vi inte är lika snabba som herreliten, det finns tex inte på världskartan att damer och herrar ska stå på samma startlinje på ett hundrameterslopp. Samma borde gälla för MTB-loppen i olika genre runt om i Sverige.

Ge oss en vettig chans att tävla mot varann, rättvist och enkelt. Ge lika många cred i rampljuset – då kanske fler också lockas med att våga börja tävla. Jag är helt övertygad om det.

Saxat från SVT:

  • De gemensamma starterna innebär att tjejerna inte kan använda sig av taktikkörning, vilket är en huvudingrediens i tävlingscykling. Det skapar också slumpartade situationer som kan avgöra tävlingen.
  • Att attackera blir meningslöst om en bakomvarande tjej sitter i en klunga som sannolikt kommer att köra ikapp den ensamma, attackerande tjejen.
  • En tjej kan ha en ledning som blir uppäten om en annan tjej “dras ikapp” av en herrklunga. Likaså är det omöjligt för en tjej att försöka avgöra före upploppet om två tjejer sitter med i samma klunga.
  • Sitter två tjejer i en större herrklunga och kommer in på stig, kan tävlingen avgöras där av den enkla anledningen att den ena tjejen sitter längre fram i klungan än den andra.
  • En spurtstrid blir lätt förstörd av killar som ”är i vägen” på upploppssträckan.
  • Som tjej bland hundratals killar kan man cykla en hel tävling utan att se någon medtävlande, utan att veta var i fältet man befinner sig. Man kan med andra ord vara med och slåss om en pallplats utan att veta om det.

Självklart är det också så att det säkerligen skulle vara betydligt fler tjejer som vågade köra tävlingsklass om de fick starta med enbart tjejer. I andra sporter är det självklart att tävla med och mot tjejer, inte killar.

Tävlingar som Cykelvasan har därför – tillsammans med övriga stora långlopp och Svenska cykelförbundet – ansvar för att utveckla sporten i takt med att antalet utövare ökar.

Lika villkor för dam och herr 2016 borde inte vara för mycket begärt? Vad tycker du? 

 

rorbacksnas-9

14 Comments

  1. Tobias 27 augusti, 2015at10:54

    Nu pratar du om långlopp/motionslopp, kör du elitklass på landsväg eller XC får Tjejer/Kvinnor i elitklass till 90% starta i egen grupp.
    Gällande vasaloppet/MTB vasan så är det likadant som på skidor.

  2. Användarens profilbild jessica 27 augusti, 2015at11:50

    Jag pratar långlopp ja i Sverige och elitklass. Där man i år har testat bla på Lida att start damerna först. Jag tycker att damerna ska ges samma behandling att tävla på lika villkor oavsett klass – men ffa elitklass att tävla rättvist. Förstår inte vad det har med att göra att det är samma som på skidor att göra?

  3. Elna 27 augusti, 2015at12:10

    Gällande XC är det ju bara på SM damerna får ha banan för sig själva. Annars startar vi någon minut efter herrarna och tappar tid genom att behöva akta på oss när herrarna varvar och kör om oss på typ tredje varvet. Herrarna har blivit mycket bättre på att visa hänsyn och ropa att de kommer, men ändå – har en korn på tjej några sekunder framför tappar en värdefulla sekunder och många tjejer vill inte tävla eftersom herrarna är ute på banan samtidigt.

  4. Anders Bromee 27 augusti, 2015at12:54

    UCI (Internationella cykelförbundet) har som krav på internationella tävlingar att prispengarna MÅSTE vara lika stora för Herrar och Damer. Jag tror att SCF tillsammans med Långloppscupen kan hitta en lösning inför nästa säsong.
    Intressant att höra att det finns damer som avstår att kör Swecup pga att man kan bli omkörd av herrarna? Är det ett fakta eller tror vi att det är så? Om det är så måste vi ändra startproceduren.

  5. Marie 27 augusti, 2015at16:18

    Håller med. Vissa långlopp på skidor har ju börjat ha en tidigare start för damerna. Nu kan ju herrarna komma ikapp men jag mår lite dåligt av en viss dam i långloppscupen vars bror är draghjälp i de gemensamma starterna.

  6. Katarina 27 augusti, 2015at19:12

    Inom damcyklingen (MTB) kan man i princip ha en man som hjälpryttare. Det blir lite märkligt. Lisa Ström startade förra upproret, hoppas att cykelsporten mognat lite och kommit ur sin mansgrotta så att tjejerna får lov att göra upp på egen hand.

  7. Niclas 28 augusti, 2015at04:47

    När jag inledde samarbete med Långloppscupen, så noterade jag att herr och dam inte hade samma prispengar. Mitt krav från Mitsubishi blev då att detta skulle ändras. Det jag då fick veta var att “killarna kommer att tycka att det är fel, det blir så mycket lättare att vinna prispengar i damklass och dom är färre”…. Jag fattade ingenting. Slutade med att jag erbjöd att Mitsubishi skulle skjuta till resterade belopp för att säkerställa att lika många dam som herr fick prispengar samt samma belopp. Vet idag inte hur det är på Mitsubishi MTB Challenge, men på 1572 så var det självklart att vi skulle ha samma.

  8. Erik 28 augusti, 2015at09:19

    Tycker nog att systemet för prispengar i swecup på landsväg är rättvist…Prispengarna kommer från startavgifterna och delas ut efter lika procentsatser i respektive klass. Gäller alla klasser, inte bara DE och HE. Man kan liksom bara tävla om de pengar som finns i potten, vart ska tävlingsarrangören ta pengar ifrån för att öka på prispengarna. Ingen fantastisk affär att ordna tävlingar. Om prispengarna däremot kommer från sponsorer och liknande så tycker jag att det kan vara mer motiverat att jämföra belopp, då handlar det mer om hur herr och damidrott värderas och vilka signaler det sänder ut.

  9. K 28 augusti, 2015at09:54

    Ursäkta franskan men fy fan vad pinsamt agerat av Långloppscupen. Och kudos till dig som uppenbarligen har förmågan att tänka rättvist, logiskt och framåtblickande istället för att leva kvar i forntiden.

  10. Elna 28 augusti, 2015at09:56

    Jag vet att det är så, jag tävlar lite i XC emellanåt och det är svårt att peppa damer att prova att tävla, de backar ofta när de får höra att man rejsar samtidigt som herrarna är på banan. Lägg till licens och chip på det…

  11. jonas l 29 augusti, 2015at07:41

    Elna: På XC är det flera klasser som har det så. Och omkörandet kan vara samma oavsett om du kör om eller är den som blir omkörd. Svårt att få en dags tid att räcka till om alla klasser ska köra själva.

    Egen damstart som på Lida eller som de har på Birken (tror jag det är) i Norge som startar tidigare kan kanske bli lite tomt i början. Men tror det är ett bra sätt att få fler damer att ställa till start i längden. Speciellt om de kör samma upplägg på alla långloppen.

  12. Pelle 29 augusti, 2015at10:07

    Håller med Erik fullt ut med prispengarna hur det ska fördelas, vem kör egentligen de här loppen för prispengarna?? Då ska du ju ha en arbetsplats i dom stora lagen i så fall, man kör väl dom här racen för att man har ett brinnande hjärta eller?? Ska man tänka ett steg längre så veteranklasserna som är dom största har inga prispengar alls och dom kör ju dessutom åttor runt dameliten!!! Sluta gnälla nu/Pelle

  13. Användarens profilbild jessica 29 augusti, 2015at20:45

    DU menar att herrarna i veteran kör 8:or runt damerna? Märkligt argument tycker jag.
    Dessutom borde många i veteranklasserna köra i elit bland herrarna.

  14. Annie 30 augusti, 2015at20:55

    Tycker det är så så bra att du finns och driver frågan!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *