Stress och träning

Fråga 1 – Om stress och träning

Jag har en fråga till dig som jag har funderat på ett tag. Jag har haft en rätt stressig vardag under en längre period och under samma period ändå fokuserat på och prioriterat träning, dels för att jag älskar det och dels för att jag vet hur viktigt det är för att motverka stressen.
Men hur mkt påverkar stress egentligen, hur påverkar den kroppen före, under och efter träning? Vad bör man tänka på & ändra på för att ge kroppen bästa förutsättningarna för att nå resultat i träningen?

Önskar att jag kunde trolla bort din stressiga vardag. Du gör så klart rätt i att försöka upprätthålla träningen eftersom fysisk aktivitet har positiv effekt på stress. Dock är stress, ffa unde längre perioder, inte alls bra och kan sätta ordentliga spår. Tyvärr så är det mer vanligt än ovanligt att man har någon form av stress i sin vardag. Mitt allra bästa tips är att försöka få ner stressnivån och i alla fall se till att perioder med hög stressnivå är begränsade så du ger kroppen en chans att återhämta sig och återställa systemet. 

Problem som påverkar hälsan, kommer som en reaktion på långvarig stress och beror på att kroppens system inte hinner återhämta sig. Kortfattat och förenklat så höjs kroppens utsöndring av kortisol när du är stressad. Kortisol är ett hormon som har en himla massa funktioner och gör kroppen starkare just för tillfället. Under stressade situationer vill kortisol mer eller mindre få dig att överleva. Bla så påverkar kortisol ditt immunförvar och ämnesomsättning. Kortisol skickar din blodsockernivå uppåt. Alltså ger dig en liten extra frisättning av energi.

Kortisol har också en hel del andra positiva effekter som att det bla har en antiinflammatoriskeffekt. Kortisol har också en hel del ”negativa” effekter som är negativa på långsikt, ingen rök utan eld, kroppens reglerar alla dessa funktioner av en anledning – du är stressad  och kroppen vill skydda dig.

Sådana funktioner är att kortisol blockerar östrogen och minskar din fertilitet. Samtidigt som jag skriver detta så har jag på TV4 och där pratar men om att forskare har kommit fram till att stress minskar chanserna att bli gravid. Vilket inte är konstigt eftersom avsaknade av östrogen så klart minskar din fertilitet.

Vid stress frisätts också noradrenalin samt stimuleras  frisättning av adrenalin från binjuremärgen. Du är under attack, tror kroppen och du behöver få ett ökat blodtryck och hjärtfrekvens. Både akut och långvarig stressbelastning påverkar andra hormonreaktioner i kroppen såsom tillväxthormon, sköldkörtelhormon, det opioida systemet och könshormoner.

Träning i sig är också en form av stress, men påverkar kroppen lite annorlunda. Den ”tränar” kroppen till att återhämta sig kan man säga.  Regelbunden träning påverkar hjärnans funktioner och närvaron av signalsubstanser som bla serotonin och noradrenalin, som båda påverkar vårt välbefinnande. Med andra ord, får dig att må bra.


Det man kan tänka på är att kroppen påverkas lite olika beroende på träningens intensitet, när på dygnet du tränar och hur du äter i  förhållande till träningen.

Utsöndringen av stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol i samband med fysisk träning liknar det som händer när du är stressad.  Stressbelastning som inte har med fysisk aktivitet att göra leder oftast också till en ökning av hjärtfrekvens och blodtryck men, i motsats till konditionshöjande fysisk träning, ses vid psykisk stress typiskt en ökning av kärlmotståndet. De långvariga träningseffekterna av konditionsträning gör att en given arbetsbelastning blir fysiologiskt mindre belastande för den vältränade. Därför ser man en mindre uttalad blodtrycksstegring, liksom en mindre uttalad påverkan på hjärtfrekvens, kärlmotstånd och stresshormonnivåer. De flesta studier visar att individen drar nytta av regelbunden fysisk träning. Man kan förenklat säga att vi genom fysisk träning återgår till ett mera naturligt och mildare reaktionsmönster vid fysisk och psykisk stress.

Det man har sett är att träning som påverkat stress positivt är aerob fysisk träning. Alltså konditionsträning som ligger runt 60-85% av VO2max. Alltså skön och härlig träning mer eller mindre.  Studier har också visat att gruppträning påverkar den som är stressad positivt. Vi gillar gruppdynamiken helt enkelt. 

 

 

8 Comments

  1. Tina 24 mars, 2014at10:38

    Tack för ett skit bra inlägg!! Detta ska jag ta och lägga till min ryggsäck :-)

  2. Hannah 24 mars, 2014at11:13

    Kanonbra verkligen. Verkligen viktigt ämne med tanke på samhällets tempo!

  3. Linda Pettersson 24 mars, 2014at12:01

    Tack för ett informativt och bra inlägg (som alltid=)…..Vi tillägga en sak bara. Jag jobbar med belastningsskadeforskning dock mest på ett arbetsrelaterat plan (men fysiologin talar ungeför samma språk inom träning), och generellt tar forskningen där upp en annan viktig aspekt just när det gäller stress/arbete/livet….Vi människor klarar av ganska eller tom. höga nivåer av stress både på kort och lång sikt.

    Det som är det viktiga att komma ihåg och understryka i det hela är hur vår återhämtning ser ut och detta går att applicera både på arbetsrelaterad stress och fysisk belastning (träning). Vad har vi för kvalité i vår återhämtning? Enkelt förklarat: Har man ett tokstressat jobb och tränar som en tok men i princip aldrig har ”rena” vilodagar (såsar på hemma, bra sovtid=kvalitetsvila osv.), ja då kommer det i längden att vara dåligt och leda till övriga hälsoproblem……Man kan ha det tokstressat på jobbet och träna mycket och samtidigt få en effekt annat än endast kaloriförbrukning med sin träning, men då måste man planera och prioritera in kvalitetsvila lika noggrant som man planerar jobb och träning………kanske inte något jättenytt, men ville ändå belysa återhämtningens viktiga del för balans i allt man tar sig för i vardagen.

    Tack återigen för en fin blogg Jessica

  4. Emilia 24 mars, 2014at13:46

    Tack för dina svar, du får allt att låta så enkelt och självklart! :) jag har en fråga och det är vad du har för utbildning? Du verkar ha en bred kunskap om mycket!

  5. Lone 24 mars, 2014at17:30

    Interessant! Forstod jeg det rett at kondisjonstrening er bra for stress, er det da bedre enn styrketrening? Er det rolig til middels belastende kondisjonsøkter som er bra eller kan intervalltrening også være bra?

  6. Madelaine 25 mars, 2014at15:32

    Du är outstanding Jessica. Bara så att du vet ;)

  7. jessica 25 mars, 2014at15:46

    Tina och Hannah – skickar er en stor kram!
    Linda – precis, det är ju liksom mer komplext än man tror. Kram på dig med!
    Emilia – kanske värt att skriva ett separat inlägg om det, ja jag gör det :)
    Lone – studierna där man ha använt tränings som medicinering vid stress visar att det är konditionsträning som ger bäst effekt. Men visst all träning OM du ger kroppen tillfälle att återhämta sig mellan varven hjälper. Annars stjälper den.
    Madelaine – näe NI är outstanding!

  8. Lone 25 mars, 2014at18:21

    Takk for svar! Er det da rolig/lungn kondisjonstrening som er best? Jeg vet ikke hva 60-85% av VO2max betyr… For min egen del bruker jeg å dele det inn i rolig/lungn, middels og hard.

    En annen ting jeg lurer på er hvordan man kan vite når man har hvilt nok? Når vet jeg har kroppen har hentet seg inn igjen mellom øktene?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *