Throwback Thursday – Cykelskor och spd

Cyklar du inomhus i vanliga träningsskor? En av de absolut viktigaste investeringarna du kan göra för att få ut mest av din cykelträning. Cykelskor.

Det är nästan sorgligt att gymmen inte är bättre på att berätta vikten av en cykelsko för de medlemmar som väljer att köra inomhuscykling. En del av din utrustning som borde vara lika viktigt och självklar som en sportbh eller löparskor.

En investering som håller extremt mycket längre än en vanlig träningssko – eftersom den inte behöver bytas pga att dämpning etc slits ut utan mer för att den till slut förmodligen luktar illa. Dock så kan man undvika det med i det längsta. Riktigt duktiga cyklister kan tycka att skon tappar styvhet efter ett tag. Men då är man oftast extremt duktig.

Det som händer när du cyklar med en cykelskor är att du får ett bättre rundtramp. Eller rättare sagt du får äntligen ett rundtramp. Du kan involvera fler muskler, får bättre ekonomi i rörelsebanan och genererar större kraft på pedalen. Du blir både en starkare, smartare och bättre cyklist.

Du slipper också den domnande känsla i fötterna som lätt kommer när man sitter med för mjuka skor på pedalen. Det här med att korgen ibland är för liten eller för stor och begränsar dig att få pedalen precis under den bredaste delen på foten, försvinner. Pedalen vill du alltså ha där du kan få mest kraftutveckling under foten.

Det är verkligen enbart fördelar med att köpa en cykelsko och du kommer aldrig vilja cykla utan igen. Är du osäker på hur du kommer i klipset på pedalen, be instruktören om hjälp. Vi är där för att hjälpa dig. Jag svarar gärna på fler frågor etc om just cykelskor.

Jag tycker, att om du cyklar inomhus – köp ett par skor. Är du cykelinstruktör och inte  cyklar i cykelskor – ändra omedelbart på det.

Butiken eller någon annan monterar på clipsen på skon. Tyvärr så tar det ofta stopp där. Det kan bli så olyckligt fel om man inte håller koll på just  den lilla metallbiten under skon. Att man faktiskt cyklar med den och ställer in den rätt för att undvika felbelastning.

Om clipsen är placerade i fel vinkel så att hälen antingen pekar för mycket utåt eller inåt så belastar du ligamenten i knä- och fotled tokigt och du kan få ”oförklarliga” problem när du tex springer och går. Det kan faktiskt vara så att du inte känner något alls när du cyklar utan enbart när du gör annan aktivitet och anledningen kan vara clipsens placering.

Clipsen kan du också skjuta fram och tillbaka, dels så påverkar det var du har din ”pushpoint”, dels så kan det kännas obehagligt och domningar kan komma krypande om du får tryck precis på nerver i foten. Utöver detta så påverkas underbenet av clipset placering i längdriktning fram  och bak. Pressar du ned hälen för mycket aktiverar du framsidan av vaden onödigt mycket, tvärtom gäller om du pekar med tårna nedåt, då kopplas baksidan av vaden in mer än nödvändigt. Det första kan ge irritation i benhinnan och det sistnämnda kommer på sikt att förkorta hälsenan vilket i sin tur kan leda till till en kedjereaktion av problem över dina ligament hela vägen upp till höften.

En korrekt placering är att om du ser dig själv framifrån ska knäet peka rakt fram och ej tendera inåt eller utåt. Be någon kika när du sitter på cykeln. Det finns också fantastiska inläggsulor, typ som i löparskor som korrigerar foten mer eller mindre i pronation/supination. Jag har sådana i alla mina cykelskor.

 

[insert]

[/insert]

6 Comments

  1. Elin 28 november, 2013at16:26

    åh, de där clipsen borde jag se över, jag fick dem iskruvade av personalen i butiken jag köpte dem i, men aldrig funderat på om jag borde fixa till dem. Skulle du kunna hjälpa mig kanske någon måndag framöver? Vore fint att få dem rätt nån gång.

  2. jessica 28 november, 2013at16:27

    Så klart jag kan!

  3. Elin 28 november, 2013at19:13

    Gulle! Behöver jag ta med några verktyg? Skulle gissa på en insexnyckel kanske? :)

  4. Anna Jansson 28 november, 2013at20:20

    Det här med inläggssulor… hur vet man om man behöver det? Jag har nämligen fått ont i höger häl, misstänkt hälsporre och undrar om cyklingen kan vara en bidragande orsak till det.

  5. jessica 28 november, 2013at21:26

    Jag kan se till att ha med mig en insexnyckel :)
    Anna – tveksamt om det är cyklingen. Har du fått behandlingar? Kram

  6. Alex 28 november, 2013at22:00

    När du nu ändå skriver om cykelskor så kan jag ju lika gärna fråga:
    Jag får ofta krampkänningar i vaderna när jag kör spinning, ska jag titta över clipsen måntro?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *