Jag älskar ordet “guldkant”. Förutom att jag lägger så mycket mer i ordet än lyx och flärd, så finns det en poäng i att lägga sina pengar på väl utvalda saker som ger guldkant i dubbel bemärkelse. Jag lägger pengar på saker som höjer min livskvalité, och min sambos, och på saker som på olika sätt hjälper min kropp att bli så stark och så frisk som möjligt. Hållbarhet, bra saker vi kan ha över tid. Inredning som gör mig glad när jag är hemma, eftersom jag är hemma väldigt mycket.

Men också till viss del pengar på utseendet där jag tar hand om problem – så en dålig hy som jag äntligen vid 40-års ålder fått bukt med. Jag investerar i saker som håller över tid och är långt ifrån så impulsiv som jag var för enbart 5-6 år sedan, även om jag verkligen resonerar som att det är nu jag lever, så tänker jag med så långsiktigt jag kan.

Jag sparar pengar för framtiden och beroende på min inkomst (kom ihåg att jag är egenföretagare), som varierar otroligt mycket beroende på uppdrag över året och nu självklart otroligt beroende av pandemin, så avsätter jag pengar till fonder. Jag har inte gått igång än på att köpa och sälja aktier, men skulle säkert kunna bli fast i det om jag gav mig fan på det.

Jag tycker det är viktigt att investera för framtiden men tycker att det är jäkla viktigt att leva “här och nu”. Det blev för mig ännu mer tydligt när jag nästan strök med i fjor. Så därför kan jag absolut tycka det är helt rimligt att äta hummer en tisdag och öppna en flaska rött en måndag. Och ja, jag är inte överförtjust i champagne. Dricker alla gånger hellre rött.

I senaste avsnittet av “Oförnuft och känsla” så pratar vi om just pengar. Jag och Sara. Sara ber mig redogöra för mina senast transaktioner och Sara berättar vad hon tar ut i lön.

Jag får ofta kommentar om hur mycket vi läggerpå i inköp av mat per vecka. Jag o J vill äta bra mat. Närodlat. Ekologiskt och hälsosamt med bra näringsvärde. Vi har gjort det som en självklarhet. Jag är glutenintolerant och det i sig lägger på kronor på produkter som är anpassade för celiaki. Och laktoskänslig. Vi äter nästan aldrig ute eller köper hämtmat eller en kaffe ute. Det har vi förändrat sedan några år tillbaka. Vilket gör att det enda vi lägger pengar på under veckorna är maten i hemmet. Vi äter alltså också de flesta måltider hemma, eftersom jag arbetar hemma. Jag gillar hemma, mycket!

Vi resonerar om konsumtionssamhället och att välja bort att konsumera i största möjliga mån. Vårt samhälle är uppbyggt på konsumtion och har varit så i urminnestider. När vi socialiserade oss och började förvalta vårt “köp och sälj”-beteende var också då vi verkligen tog hästkliv ifrån alla andra arter mot vår nutida utveckling. Vårt samhälle bygger på konsumtion. Du sitter med en av de starkaste bevisen för det i din hand dagligen, din Smartphone. Vare sig vi vill det eller inte så är det onekligen så. Vi drivs alla indirekt eller direkt av våra köpbeteende. Och jag, liksom Sara, bidrar gärna så företag runt om oss med bra värderingar och hållbarhet för framtiden, kan fortsätta existera och vet du, jag betalar gärna skatt för välfärden. Även om det svider ibland.

Med det sagt tycker jag inte man ska slösa. Men vi alla behöver mat på bordet och det gynnar dig och mig att köpa närodlat. Tjänster och produkter som har minimal negativ påverkan klimatet seglar högst upp på min inköpslista, likaså smarta val av av hur jag kommunicera och arbetar själv. Köpstopp har jag såklart ibland, på onödiga prylar och sådant jag redan har av. Jag tror jag kan uppfattas som en slösa, men det är jag långt från och mer realist och snål i vissa avseende än vad många skulle tro. Jag tror man förväxlar det med att jag gillar och dras till fina saker och alltid har koll på det senaste.

En viktig sak, jag unnar mig saker. Jag älskar säga att jag är värd en upplevelse eller något som ger extra guldkant till min vardag, som faktiskt är det livet jag lever varje dag. Jag tror det är innerligt viktigt att ge vardagen innehåll på alla sätt som ger dig en fin och härlig vardag. Och det behöver inte ha en dyr prislapp, men ibland så kan det vara rimligt att den har det.

Ekonomi kan förstöra vilken relation som helst, eller i alla fall göra att det är mer friktion och vi berör också det, delad ekonomi eller inte. Och hur gör man när en gasar och en bromsar?

Vi vill diskutera detta mer och tror att det bubblar av frågor om pengar och vi vill gärna diskutera om det, så ställ frågor och tankar nedan i kommentarerna, så tar vi med oss det in i kommande avsnitt.

2 Comments

  1. Esther 16 november, 2020at12:01

    Hej.
    alltså ni tar verligen upp ämnen som många inte våga prata om. för mig som är uppväxt i tyskland är det med pengar och fram för allt inkommst en stor tabu (jag vet än idag inte hur mycket min pappa tjänar eller hur mycket pengar han ha). Pga av olika val i livet har jag inte lika mycket pengar att leka med mot vad ni har, så jag nyfiken vad du skulle drar ner på först om du hade behövd. Hur prioritera du om du måste?
    En annan sak som har mindre med pengar att göra men komm till tal i podden var din träning: Är allmänt nyfiken hur din träning ser ut, men blev iaf väldig överaskat att du som har så stor kunskap om träning själv välja att betala för en personlig coach. Vad ger det dig? Varför är det värd pengarna? jag har många gånger ställt mig samma fråga, men hittentills allt vald att klara mig utan tränare ovansett vad jag har satsat på.
    Tack för en underbar podd!

  2. Emmi - explorista.se 16 november, 2020at16:32

    Intressant att läsa! Skrev något liknande inlägg för något år sen, men rent generellt så både sparar/investerar jag månadsvis för olika ändamål (resor, större äventyr och till roliga saker – men också till en pengamaskin motsvarande pensionsspar). Konsumerar väldigt lite – men lägger gärna pengar på upplevelser och saker jag verkligen vill ha som tillför något verkligt värde och håller länge. :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *