Menu
TRÄNING

Prestation och menstruation

Så tabubelagt att prata om. Eller?

Jag tycker vi gör det. Det är ingen hemlighet att i princip alla hälsosamma kvinnor i fertil ålder har en regelbunden menscykel. En av våra stora skillnader från män (det finns ju otaliga) är att våra hormoner regelbundet åker lite jojo.  Jag är märkbart mer påverkad av min menstrautioncykel i samband med prestation, än förut. Eller kanske bara mer lyhörd på nyanserna. Min kropp blir segare och tyngre när det närmar sig lingonveckan och känslan som följer med det är inte den mest starka och peppande känslan precis. Sedan kan jag – inte oväntat få bäst resultat och känslan av att vara superstark.

Det snackas inte så ofta om det. Vi vet det lite i det tysta, att vi blir påverkade – olika mycket förstås, men vi pratar sällan om det. Det är alltså normalt, vanligt och ok att känna att prestationsförmågan ändras innan, under och efter lingonveckan.

I början av mensen så har du riktigt låga nivåer av östrogen och progesteron. Det finns en hel del studier att just här så kan prestationsförmågan få sig en riktig ordentlig boost.

Jag är lite nyfiken – hur reagerar du?

 

 

jessica

 

 

5
About Author

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

28 Comments

 • Marie
  23 augusti, 2016 at 18:53

  På samma sätt, innan är det tungt för kondition, flåsig och jobbigt, och har under lång tid haft känsla av annalkande förkylning och ont i knäleder. Allt det går över första dagen med mens. Magen kan vara lite orolig första dagen/dagarna så brukar ibland hoppa över att springa men konditionen känns som vanligt igen så det går lätt att cykla istället. Men det tog lång tid innan jag kopplade ihop det med mens och kunde strunta i att det känns jobbigt.

 • Mia (bakingbabies.se)
  23 augusti, 2016 at 20:11

  Jag känner av det, men inte så att jag tar hänsyn vad gäller träningsupplägg. Tycker att så länge jag rör mig mår jag bra lite oavsett, men under mensen kan det vara jobbigt att stå länge (typ i lekparken). Skrev faktiskt själv ett inlägg om samma ämne (http://bakingbabies.se/2014/09/09/menstruation-och-fysisk-prestation/), nu är det något år sedan så det kan ha kommit nyare forskning förstås.

 • Linda Assarsson
  23 augusti, 2016 at 20:13

  Alltså…jag blir mitt eget sämsta jag denna perioden..
  Träningen är seg, jag är seg, känner mig som en flodhäst, jag är lättstött, gråter för minsta lilla..
  Inte vanliga Linda alltså ??

 • Amira
  23 augusti, 2016 at 20:16

  Jag känner igen det du och Marie skriver om känslan av tyngd och att lättare bli andfådd innan mens. Ofta samlar jag på mig rätt mycket vätska som lättar så fort mensen kommer igång. Mentalt kan jag också bli lite låg veckan innan vilket definitivt påverkar min prestation. Mycket uppskattar jag när pms väl är över :-)

 • Anna E
  23 augusti, 2016 at 21:13

  Ju äldre jag blir desto mer märker jag av min hormoncykel. Har alltid tränat mycket och försöker köra på även om prestationen är sämre dagarna innan mens, men jag har alltid undrat hur det funkar för dem som tävlar? Jag känner mig seg o är långsammare, blir mer andfådd. Inte ovanligt att jag går upp 3kg vätska på ett dygn som sen släpper under mensens första dagar. Ibland är fingrarna så svullna att det gör ont att lyfta stång/hantlar, speciellt med tumlås. Mensvärk motas dock fortfarande bort bra av träning och det hjälper mig att komma iväg även de dagar det är som värst.

 • Rund är också en form!
  23 augusti, 2016 at 21:16

  Oh yes, är ofta oerhört seg dagarna mellan ägglossning och mensens första dag! (Rent träningsmässigt).

 • Elna
  24 augusti, 2016 at 8:12

  Strax innan mens är jag superstark och arg som ett litet bi. När den kommer är jag utslagen av smärta som inga värktabletter råder bot på, men att komma ut och träna brukar göra att det lättar en aning. Efter mensen har jag ett par veckor där allt känns normalt, älskar de där två veckorna utan humörsvängningar och överraskningar.

 • Cykelkatten
  24 augusti, 2016 at 8:24

  Min värsta dag är “mensdag nr 2” – då väger jag typ 20 kg mer, benen är sega, magen gör ont etc. Men de resterande dagarna är jag stark. Dagarna före mensen är jag dock klassiskt deppig och gråtmild. Värst med mens är ändå hygienen, ogillar starkt cykla med tampong, men vad gör man, sånt är livet.

 • minatraningstajts
  24 augusti, 2016 at 9:58

  Har inte märkt någon tydlig skillnad när det gäller träning, faktiskt. Ska fundera på det! Däremot har jag riktigt intensiv pms som nästan alltid yttrar sig i att jag vill lämna min familj. Det är hemskt faktiskt! Känns lika verkligt varje gång. Sen, poff, blir jag superkär och snäll över en natt och jätterädd för vad jag eventuellt kan ha sabbat. Därefter blir jag som vanligt igen ?

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:02

  PMS är ett skit faktiskt – jag tycker att den blir värre ju äldre man blir med!

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:02

  Skriver under på exakt samma!

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:03

  Usch vad hemskt med mycket smärta. Jag kan ha det ibland o ibland inte alls. Men veckorna där man e “normal” är de man älskar! Couldnt agree more!

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:04

  Ja seg och tung upplever jag nog att jag är.

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:05

  Hop men jag blir enormt påverka faktiskt. Bästa känslan inför en tävling är ju att uppleva att kroppen är på topp och det är den ju inte om man känner sig svullen och tung.

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:05

  Det där med vätska alltså – det är ganska finurligt men kroppen fungerar så att vi ansamlar vätska när vissa hormoner åker ner och upp, hate it.

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:06

  Fy alltså – verkar som om många av oss upplever exakt samma sak!

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:06

  Ska bums läsa! Jag har läst lite olika forskningsrapporter. Men det behövs fler.

 • jessica
  24 augusti, 2016 at 10:07

  Tog nog ett tag för mig med att koppla ihop det, därför jag tror jag är mer känslig för det nu faktiskt.

 • Mari
  24 augusti, 2016 at 17:47

  Prestationsmässigt vet jag inte om jag känner någon skillnad, måste nog tänka på det när det är dags! Men veckan innan brukar jag kunna bli låg, känna mig trött och samla på mig vätska. Men det är sådant som många gånger försvinner över en natt. (inte det sistnämnda dock).

 • Jennika
  24 augusti, 2016 at 21:05

  Intressant tema! Jag lyssnade av en slump på den här intervjun som inte bara handlar fettreduktion, men mycket hur vår menscykel påverkar vår träning osv. Intervjun är på engelska och inte norska :-)

  http://fitnessbloggen.no/fettreduksjon-hos-kvinner-er-vanskeligere-enn-hos-menn/

 • […] måste faktiskt snacka mens, jag kom att tänka på det när Jessica skrev om mens och prestation idag. Vi måste verkligen snacka mens. Det ska inte vara tabu, det ska vara normalt. Och så måste […]

 • Nipe
  25 augusti, 2016 at 8:53

  Usch ja. Jag märker stor skillnad. Första halvan av mensveckan är jag helt svullen och seg i kroppen. Allt fluff är i vägen och magen i olag. Inga dagar jag njuter av träning precis. Dessutom har jag ofta känningar far runt ägglossning, men inte lika mycket. All pms är värre nu efter 40.

 • Lotta
  25 augusti, 2016 at 10:22

  Jag säger bara MENSKOPP! Skaffa, i dag, använd! Helt seriöst, den ändrar så mycket med att ha mens. Praktisk, smart, hygienisk, miljövänlig, ekonomisk.

 • jessica
  26 augusti, 2016 at 9:09

  Vätskan alltså – usch vad jag hatar det.

 • jessica
  26 augusti, 2016 at 9:10

  Åh ska lyssna!

 • […] inte sytt i hop och publicerat. Vilka samband jag upplevt. Tidigare under sommaren har bland annat Jessica Clarén och Elna Dahlstrand skrivit om ämnet utifrån två olika perspektiv. Väl värt att läsa det med. […]

 • Marie
  20 september, 2016 at 6:12
 • […] på motionsnivå. Jag berörde ämnet som hastigast i ett bloggsvep för några veckor sedan då Jessica Clarén hade skrivit lite om det samt ett inlägg om ämnet från bloggen Oseedat. Jag tycker att det är […]

Leave a Reply