Menu
TRÄNING

Rundtramp och cykelskor

Jag har tidigare skrivit om cykel inomhus samt en av de viktigaste investeringarna du kan göra för att få ut mest av din cykelträning. Cykelskor.

Det är nästan sorgligt att gymmen inte är bättre på att berätta vikten av en cykelsko för de medlemmar som väljer att köra inomhuscykling. En del av din utrustning som borde vara lika viktigt och självklar som en sportbh eller löparskor.

En investering som håller extremt mycket längre än en vanlig träningssko – eftersom den inte behöver bytas pga att dämpning etc slits ut utan mer för att den till slut förmodligen luktar illa. Dock så kan man undvika det med i det längsta. Riktigt duktiga cyklister kan tycka att skon tappar styvhet efter ett tag. Men då är man oftast extremt duktig.

Det som händer när du cyklar med en cykelskor är att du får ett bättre rundtramp. Eller rättare sagt du får äntligen ett rundtramp. Du kan involvera fler muskler, får bättre ekonomi i rörelsebanan och genererar större kraft på pedalen. Du blir både en starkare, smartare och bättre cyklist.

Du slipper också den domnande känsla i fötterna som lätt kommer när man sitter med för mjuka skor på pedalen. Det här med att korgen ibland är för liten eller för stor och begränsar dig att få pedalen precis under den bredaste delen på foten, försvinner. Pedalen vill du alltså ha där du kan få mest kraftutveckling under foten.

Det är verkligen enbart fördelar med att köpa en cykelsko och du kommer aldrig vilja cykla utan igen. Är du osäker på hur du kommer i klipset på pedalen, be instruktören om hjälp. Vi är där för att hjälpa dig. Jag svarar gärna på fler frågor etc om just cykelskor.

Just nu finns det två bra skor på rea här. Jag tycker, att om du cyklar inomhus – köp ett par skor. Är du cykelinstruktör och inte  cyklar i cykelskor – ändra omedelbart på det.

 


3
About Author

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

11 Comments

 • Peter
  16 februari, 2013 at 0:32

  Ena skon som du länkar till passar inte till spinning cykel, den tar inte spd fästen

 • jessica
  16 februari, 2013 at 0:32

  Jodå – man sätter på en adapter. :)

 • Anna (orka mera)
  16 februari, 2013 at 7:08

  Kan inte ens tänka mig att cykla i något annat! En gång hade jag glömt skorna men då vände jag i dörren. Att cykla i vanliga träningsskor var liksom inget alternativ! Hade retat mig varenda minut…

 • Helena
  16 februari, 2013 at 7:45

  Åh vilken pedagogisk bild! Tack! :)

 • Josefine
  16 februari, 2013 at 15:42

  Det är ju en helt annan upplevelse att cykla med cykelskor, jag kan inte förstå hur folk kan cykla med vanliga skor (både inne och ute).
  ‘Min’ cykelstudio här i London lånar ut skor för en modest summa om man inte har egna, fast man märker att efter att ha lånat skor några gånger så kommer folk in med sina egna skor :)

 • Tommy Ivarsson
  16 februari, 2013 at 19:09

  Helt otroligt att tillbringa tid på cykel utan cykelskor.

 • Anna
  17 februari, 2013 at 15:04

  Håller helt med, det är en helt annan sak att cykla med och utan cykelskor. Jag köpte cykelskor för ett år sedan ungefär, och då blev jag förbannad på mig själv för att jag inte gjort det tidigare. SÅ mycket bättre!!

 • Tommy Tjärnberg
  20 februari, 2013 at 14:58

  Hej ! jag undrar om det ok att använda denna bild och förklaring på vår hemsida ???

 • jessica
  20 februari, 2013 at 15:02

  Hej Tommy!
  Länka till mig bara :)

 • Cykelskor | Bikingviking.se
  26 oktober, 2016 at 9:41

  […] Det finns olika skor beroende på användningsområden. Mountainbike, downhill och trail kräver en sorts skor medan utomhusracing och inomhusspinning kräver cykelskor anpassade för detta. Det är kanske lätt att tro att det är något som är bara för eliten, men man märker en enorm skillnad med bra cykelskor genom ett bättre rundtramp och 40% mer effektivitet. […]

Leave a Reply