Menu
TRÄNING

Träningskläder och tvättips

Jag älskar doften av nytvättade kläder. Känslan av rena kläder mot huden är fantastisk. Jag är dessutom en “sucker” för tyger som är så där snälla mot kroppen. Mjuka, följsamma.

Jag har alltid vetat att man inte ska tvätta funktionskläder med sköljmedel,  likaså att man verkligen inte borde göra det av miljömässiga själ.

Men jag har liksom struntat i det för att jag älskar mjuka kläder och när de doftar gott.

Mo har länge insisterat på att jag ska sluta med sköljmedel det i kombination med att vi bodde i hop i 2 veckor i somras samt att jag hade Röjks tvättråd i huvudet – har jag faktiskt slutat att tvätta mina kläder i sköljmedel. Alla funktionskläder är lyckligare. Sköljmedel täpper till eller lägger sig som en hinna på fibrerna och förstör funktionsmaterialetsförmåga att andas.

Jag har faktiskt märkt skillnad sedan jag slutade tvätta med mjukmedel – många trådar lite varstans och ffa på Funbeat säger att de inte känner någon skillnad.

Hur tvättar du dina träningskläder?

0
About Author

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

32 Comments

 • Kristi
  3 september, 2012 at 14:09

  Nytvättade kläder som doftar sköljmedel=underbart. Men har oxå slutat att använda sköljmedel både pga att det inte är så snällt mot miljön och jag vill att mina träningskläder klarar sig längre:)

 • jessica
  3 september, 2012 at 14:10

  Heja oss :)

 • erika
  3 september, 2012 at 14:13

  Har slutat med sköljmedel till alla kläder för miljöns skull. Och ja – sköljmedel sabbar ju faktiskt funktionsmaterial! Om träningskläderna har börjat lukta illa är mitt tips att tvätta med ättika! Sjukt bra grej mot lukt :)

 • jessica
  3 september, 2012 at 14:14

  Grymt tips! Det ska jag genast göra.
  Tusen TACK för att du kom idag!

  KRAM

 • Träningsglädje
  3 september, 2012 at 14:15

  Kristi: tyvärr är jag så skadad att jag älskar doften av sköljmedel men det var länge sedan jag använde det nu. tvättar heller INGA kläder med tvättmedel för vit tvätt. det bleker vita färgade plagg (och believe me, mycket vitt är färgat vitt) och gör dem dassiga. tvättar därför ALLT i tvättmedel för colour.

 • jessica
  3 september, 2012 at 14:20

  Bums bort med vitt tvättmedel. Colour it is <3

 • Camilla
  3 september, 2012 at 14:21

  Använder aldrig sköljmedel till träningskläder, inte heller till 60 tvätten. Däremot använder jag de till övrig 40 tvätt – de luktar ju så gott..
  Köpte en flaska med en ny (eller nu för mig iaf) typ av tvättmedel för just träningskläder häromdagen – de är skonsamt men ska eliminera all lukt. Ska bli kul att testa!

 • Camilla
  3 september, 2012 at 14:23

  Åh vilket bra tips om vit tvättmedel, i fortsättningen köper jag bara colour!

 • Anna
  3 september, 2012 at 14:28

  Inget sköljmedel här heller – tror inte jag haft det på tio år, minst. Tog bort det när jag fick barn. Ju mindre kemikalier desto bättre. Jag hänger ut tvätten på tork när vädret tillåter, den doften slår alla sköljmedel med hästlängder. Vill man ha tshirtarna mjuka kan man ju alltid ta sig tid att stryka dem … eller inte, haha.

 • Lotta
  3 september, 2012 at 14:32

  Bara parfymfritt och miljövänligt tvättmedel. Mjukmedel (även det parfymfritt och miljösnällt) till sängkläder – inget annat. ALDRIG mjukmedel till träningskläder – de torktumlas inte heller. :)

 • Elin
  3 september, 2012 at 14:32

  Jag har inte heller sköljmedel till mina kläder, använder oparfymerat tvättmedel och i sköljmedelsfacket har jag en blandning av vatten och ättika för att få bort det värsta kalket (kalk gör ju kläderna tokstela) som är här i Uppsala. Dels för att få kläderna att andas bättre men även för att hålla mina allergier borta. Fungerar faktiskt riktigt bra!

 • Cathrine
  3 september, 2012 at 15:37

  Jag använder inte sköljmedel längre. Ev bara till sängkläder för att göra slut på det som finns kvar hemma.
  Jeans ska inte tvättas i sköljmedel, inte heller funktionskläder. Har en del sidenplagg och stickade plagg, sköljmedel på dessa är nog inte heller vettigt. Så då har jag slutat tvätta alla andra kläder i sköljmedel också.
  Jag tycker personligen att sköljmedel luktar så galet mycket. Gillar nytvättat för att det doftar rent, tvättmedel och vatten tycker jag räcker. Mina kläder behöver inte lukta äpple, jasmin eller kvalmig vanlij. Och kläderna känns lite skumma, den där hinnan Jessica pratar om tycker jag att jag märker av. Tyget känns lite märkligt liksom.

  Det blir ju väldigt mycket lukter om det ska vara sköljmedel i kläderna, doftande body lotion, parfym osv.

 • Jessica
  3 september, 2012 at 15:53

  Var försiktig med ättikan, funkar bra men tar man för mkt luktar du pizzasallad, länge! :) // Jessica

 • erika
  3 september, 2012 at 15:59

  Tack för att jag fick komma! Det gjorde min måndag dubbelt så bra, minst! :)

 • Kristi
  3 september, 2012 at 16:06

  Ja har slutat med tvättmedel för vittvätt oxå. Nån som berättade det där om färgat vitt. Sen använder jag Grumme tvättmedel. Den är svanenmärkt och snällare mot miljön=)

 • Kristi
  3 september, 2012 at 16:10

  Inte konstigt egentligen att folk är allergiska. Som Cathrine säger det är dofter i allt. Har oxå sett tvättmedel för träningsläger som ska ta bort lukt Har dock inte provat det.

 • Cathrine
  3 september, 2012 at 16:14

  Insåg en dag att det verkligen lätt kan “spåra ur” med dofter. Allt du använder i duschen kan vara parfymerat, shampoo, balsam, dusckkräm, rakgele. Sen kanske man smörjer in sig med body lotion som innehåller parfym, sen parfymerad deo och “vanlig” parfym. Sen kanske man smörjer ansiktet med något som också fått en doft tillsatt. Torkar sig med en sköljmedelsdoftande handduk och tar på sig sköljmedelsdoftande kläder.

 • axel
  3 september, 2012 at 18:45

  Kläder som måste lukta gott känns 80-tal, konstigt att det fortfarande anänds. Bra inlägg tycker jag.

 • Malin
  3 september, 2012 at 19:08

  Ehm… jag använder aldrig sköljmedel alls… Känt mig lite icke-huslig men då vet jag att träningskläderna blir glada i alla fall!

 • Annie
  3 september, 2012 at 19:29

  Bara alltid alltid Neutral utan parfym och massa gifter. Det är en ynnest att kunna tvätta kläder om och om igen i aldrig sinande vatten hemma hos sig själv så det lilla man kan göra för miljön det gör jag så gärna!

 • Nina L
  3 september, 2012 at 20:27

  Hej! Bra början! Tvättar som de flesta i kulörtvätt miljövänligt, skona eller grumme. Hur skitiga blir kläder, liksom – förutom träningskläder då. Men tycker inte det är så noga. Börjar mer och mer gå över till merino ist för funktionsmaterial (kolla att det inte är från misshandlade får bara, kommer inte ihåg vad det kallas när de skär svansen av dem) som inte tar lukt.
  Är du intresserad av andra produkter så rekommenderar jag bloggen naturligt snygg, där avhandlas allt från smink till barnschampoo – dock har vi aldrig kommit överens om en enda ekologisk deodorant som håller för träning!!!

 • jessica
  3 september, 2012 at 21:16

  Men åh vilket tvättmedel är bäst då? Jag använder alltid Grumme.

 • Lovisa
  4 september, 2012 at 10:29

  Bra inlägg! ALDRIG sköjmedel för det innehåller så j-kla mycket skit som inte bara pajar oss utan också vårt vatten (och däremd allt som har med vattendrag såsom växter, fiskar och andra djur). Våra reningsverk kan inte ta hand om parfymer och ftalater (det sistnämnda är mjukgörare; en kemisk förening som tros vara källa till cancer och hormonrubbningar).

  Både grumme och neutral är väl ok? Välj alltid parfymfritt.

  En annan sak, förutom ftalater som man ska hålla koll på är parabener. Det kan också förekomma i rengöringsmedel (förutom i schampo och hudkräm etc där det ofta återfinns). Parabener är också hormonstörande.

 • Fredag
  4 september, 2012 at 10:45

  Självklart kanske, men sköljmedel sabbar också underkläder som är i microfiber. Precis som med träningskläder förstör sköljmedlet materialets förmåga att andas. Har insett att det är så mycket som inte mår bra av sköljmedel att jag skippar det rakt över linjen. Dessutom är det ju mest rätt för miljön med!

 • J.N.
  4 september, 2012 at 12:59

  Intressant diskussion! Jag tycker ofta det är svårt att få funktionskläder riktigt rena så tipset om ättika låter fiffigt. Men hur applicerar ni den? Ska man blötlägga i ättika innan tvätten eller blanda med tvättmedlet under själva tvätten? Och hur mycket ättika är lagom?

  Vore också intressant att höra om någon har erfarenhet av särskilda tvättmedel för träningskläder. Är det något att ha?

 • Ann-Margrete Clarén
  4 september, 2012 at 13:56

  Isydliga länder är det vanligt m ättika vid tvätt,
  ingen färgfällning o vattnet blir lite mjukt (ej som m sköljmedel)
  1-2 msk ättika rek i tvättprogramet.

 • Terese
  4 september, 2012 at 18:55

  Inget sköljmedel här heller! :-) Men har tyvärr hört, vet dock inte om det stämmer, att har man väl använt sköljmedel till sina träningskläder/funktionskläder EN enda gång så är andningsporerna “för alltid” tilltäppta och materialet andas inte.
  Tvättar med Grummes tvättmedel!

 • Ida
  24 september, 2012 at 15:17

  Jag använder inte heller sköljmedel, har aldrig gjort. Använder bara svanenmärkt tvättmedel utan parfym (har hört att om man bara slutade med all “doft” på alla produkter skulle mängden kemikalier i naturen minska något kopiöst, att börja med parfymfria produkter är det bästa vi kan göra för oss/miljön). När jag tycker att träningskläder börjar bli sunkiga lägger jag dem i vattenbad med en skvätt ättika i (kanske 0,5-1dl ättika till 5 l vatten?) ett par timmar innan jag tvättar. Sen, tvätta som vanligt. Har aldrig luktat pizzasallad, slipper däremot lukta sunkig svett. :)

 • […] man regelbundet tvättar. Enligt vissa så är det bättre att inte använda sköljmedel när man tvättar sina träningskläder då det täpper till den funktion som gör att träningskläderna andas bättre än vanliga […]

 • Sara
  25 september, 2016 at 22:33

  Appropå tvätt, behöver tips på tights som inte är så avslöjande om det kommer några droppar kiss under passet… Händer mig inte alls ofta men det har hänt och vill därför vara på den säkra sidan.. Mina svarta Nike är inte så bra på detta… Kanske för matt tyg..?

 • jessica
  26 september, 2016 at 20:06

  Hej Sara – förstår problemet. Har inte superkoll men tänker att det problemet är säkert många som har så det måste finnas massor av knep.

 • Marie
  4 oktober, 2016 at 11:36

  Hej, Har samma problem som du… Har ett par svarta tights från Röhnish som är super http://images.bubbleroom.se/data/product/1300×1887/r%C3%B6hnisch-liza-shiny-tights-blacknavy_1.jpg. Har kissat på mig helt och hållet någon gång (utomhus och sittandes på huk) och det har knappt ens syns då…

Leave a Reply